Bilo da odlučite da na letovanje putujete kolima, autobusom, vozom ili avionom, treba da se pridržavate nekih pravila i da imate najneophodnije stvari za bebu.

Evo kratkog podsetnika:

- Odeća za bebu treba da bude pamučna, za toplo i hladno vreme. Imajte u vidu da se bebe brzo prljaju, računajte na minimum tri presvlačenja dnevno!

- Čarapice i odgovarajuću obuću ukoliko dete počinje da se diže na noge ili je prohodalo.

- Šeširić ili kačket (marame- kačketi su veoma praktični jer se povezivanjem prilagođavaju svakoj glavici)

- Dovoljne količine adaptiranog mleka - ako više ne dojite bebu. Bolje je poneti i koju kutiju više, nego da u sred noći jurite u apoteke i razmišljate da li ćete naći odgovarajuće mleko!

- Flašice i cucle, sterilizator ili posudu u kojoj ćete ih otkuvavati, kao i pribor za pranje.

- Pelene, pamučne (ako još uvek koristite širok povoj), i one za jednokratnu upotrebu. Ukoliko idete u mesto koje ima problema sa vodosnabdevanjem ili je suviše udaljeno od prodavnica, ponesite dovoljno i jednih i drugih pelena.

Razmišljajte i o opštim uslovima na moru! Letovanje sa bebom mlađom od godinu dana je opravdano samo ako su opšti uslovi života (mikroklimatski, smeštaj, higijenski uslovi), bolji nego u mestu u kojem živite. Kolica koja se lako sklapaju, najbolje kišobran kolica jer su lagana i ne zauzimaju mnogo mesta. Uz njih  je obavezan i suncobrančić, a nije na odmet ni mrežica za stvari.

- Kozmetika za bebu treba da sadrži sve što inače koristite kod kuće (šampon, sapun, krema za guzu, makazice za nokte, štapići za uši i sl.)

- Peškiri za bebu

Priručna apoteka

- Prostirke za plažu

- Mobilni telefon i punjač

Malu noćnu lampu, jer će se beba osećati sigurnije uz diskretno svetlo u nepoznatom okruženju.