Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad porastem, biću balerina

Velikii broj devojčica na pitanje: "Šta ćeš biti kad porasteš?", odgovaraju: "Balerina!"!

Balerina Drina Durić, solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, autorka emisije "Svet baleta" i "Vikend Art" na televiziji Art, približila nam je ovaj bajkoviti svet.

Kada ste bili mali, da li ste i vi želeli da postanete balerina?
- Jako. Moja mama je bila balerina, solista baleta u Sarajevu, a ja sam gledala sve njene predstave i zamišljala kako ću i ja tako jednog dana. Uvek sam, nekako, i u školi više volela karakterne, zapravo scenske narodne igre. San mi je bio da igram "Špansku igru" u "Labudovom jezeru" i Mercedes u "Don Kihotu". Taj san mi se i ostvario.

Koliko je truda i rada uloženo u balet?
- Uloženo je mnogo truda, vežbanja i odricanja. Moji drugari su izlazili i ostajali do jutra po kafićima i diskotekama, a ja sam morala ranije da legnem jer sam imala predstavu, takmičenje, ili važan nastup.

Smeh kad je potrebna ozbiljnost - Obično nam je nešto smešno kada je potrebno biti ozbiljan. Tako je bilo i meni. Dok sam još bila u baletskoj školi, igrali smo jednu deonicu u operi "Slepi miš", u jednodelnim trikoima. Meni je triko bio veliki i spadao mi je tokom cele numere, koleginice su mi smejale, a ja sam igrala i uporno navlačila triko, smejći se i sama tome što mi se dešava. Sve to ne bi bilo strašno da ja nisam morala da budem "mrtva" ozbiljna, a situacija mi je upravo izazivala smeh. Ali, i publika je videla u čemu je problem, pa sam za svoj trud da sačuvam triko dobila veliki aplauz. I dan-danas, kada se setim toga, nasmejem se

.Međutim, nikada se nisam pokajala, i ponosna sam na to što sam balerina. Mada, nažalost, danas svako za sebe može da kaže da je balerina. Ima mnogo mladih devojaka koje igraju za pevače folk muzike, nisu završile nikakvu baletsku školu, a kažu da su balerine. To me vređa!

Smatrate li da balet utiče na socijalizaciju dece?
- Svakako, mi smo se mnogo družili, samim tim što smo zaista po ceo dan bili u školi. Spremali smo brojne koncerte i nastupe, birali, a ponekad i sami šili kostime. Mi smo nekako drugačije odrastali.

Kada je potrebno početi sa vežbama?
- Idealno je upisati se u prvi razred osnovne baletske škole po završetku četvrtog osnovne, a to je sa devet ili deset godina. Ja sam prvi nastup imala odmah u prvom razredu, na koncertu baletske škole. Ubrzo posle toga sam igrala i u predstavama "Dr Jojboli" i "Petar Pan", koje su bile na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu.              

Koja su tri razloga zbog kojih je lepo biti balerina?
- Uvek ste u formi, možete leti bez problema da se skinete u kupaći kostim, a i svi vas poznaju u pozorištu, pa možete besplatno da odgledate sve predstave!

Šta biste savetovali roditelje čije devojčice žele da budu balerine (ili, možda, dečaci)?
- Ako nastavnici smatraju da su njihova deca zaista talentovana, roditelji imaju zadatak da ih podržavaju i da i te kako ulože u njihovo usavršavanje. Nažalost, naša škola baleta nije na nekom glasu, pa deca trenutno nemaju od koga da nauče. Takođe, veliki problem kod nas je i manjak igrača. Smatra se da je balet ženska umetnost, međutim, to nije tačno. Ova umetnost može da bude izuzetno zanimljiva i za muškarce.V. Stanimirović

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica