Ako ste mislili da ste stavljanjem štitnika na utičnice zaštitili dete, grešite. Dečja mašta ne poznaje granice, tako da i najbezazleniji predmeti i kućni aparati mogu da budu izvor opasnosti.

Zaštita od struje

Poznato je da deca vole da istražuju svoju okolinu, i da to čine na njima svojstven način. Često guraju prstiće u utičnice, pritiskaju prekidače, grizu gajtane i sl. Kako biste zaštitili svoje dete od kontakta sa strujom, nabavite posebne zaštitnike za utičnice, zamenite oštećene električne gajtane, kao i napukle utičnice i prekidače. Izolujte svaku žicu. Zaštitnike možete da kupite u prodavnicama električnog materijala, kao i u prodavnicama koje prodaju opremu za decu.

Zaštita od vatre

Ringla, rerna, grejalica, pegla takođe predstavljaju opasnost za male istraživače. Direktan kontakt sa vrelom površinom ovih tela dovodi do opekotina i stresa kod deteta. Međutim, stavljanje drugih predmeta u njihovu blizinu takođe predstavlja opasnost - npr. krpena lutka ili plastična igračka pored grejalice (ili na ringli) mogu da izazovu požar. Trudite se da ovi aparati ne budu nikada dostupni mališanima, a ukoliko se ipak nalaze u njihovoj blizini, onda dete ne „ispuštajte iz vida“, kako biste na vreme predupredili potencijalnu opasnost.

Zaštita od vode

Nikada, ali zaista nikada ne ostavljajte dete samo u kadi. Ono lako može da sklizne pod vodu (jer je sapunjava od šampona ili sapuna), ili da pokuša samo da ustane i padne preko ivice kade, ili da udari glavom u slavinu.

I veš mašina predstavlja opasnost. Nikada ne možete znati šta sve deci može da padne na pamet, ali poznati su slučajevi kada su se mališani igrali žmurke, i jedan od njih se sakrio u veš mašinu. Drugo dete je zatvorilo vrata mašine, pritislo dugme i uključilo je. Mašina se napunila vodom, a ishod je bio fatalan. Koliko god vam zvučalo nemoguće da se dete «uvuče» u bubanj mašine, ne zaboravite da su deca veoma savitljiva.
Druga opasnost je otvaranje vrata mašine dok radi. Tada iz nje može da izađe vrela voda i ošuri dete. Zato je najbolje da veš mašinu uključujete noću, kada dete spava, i da preko dana obavezno vadite utikač iz utičnice. Novi modeli mašina imaju blokadu, što znači da  vrata ne mogu da se otvore dok mašina radi. Ali, kada se isključi, blokada traje samo jedan minut, a za to vreme voda zagrejana na devedeset stepeni ne može da se ohladi! Deca veoma pažljivo gledaju i pamte sve radnje koje vi obavljate, a zatim vas imitiraju. Dvogodišnje dete koje je posmatralo mamu kako stavlja veš u mašinu, znaće kako da je uključi!

Vrela voda, supa, hrana na ringli
šporeta i dete koje se mota po kuhinji, mogu da budu opasna kombinacija. Takođe, vrela kafa ili čaj na stolu ispod kojih se nalazi milje koji dete lako može da povuče ka sebi, predstavljaju svakodnevnu opasnost. Naučite da vodite računa o svim stvarima koje su bezazlene za vas, jer nekada niste u stanju da procenite koliko određena situacija može da bude opasna za vaše dete. Učite ga odmalena da se čuva, i ne dozvolite da bude u blizini stvari i aparata koji mogu da ga povrede.

Zaštita od udaraca

Oštre ivice stolova, nisko postavljeni uređaji (TV, muzički stub i sl), fioke koje se lako izvlače, teški ukrasi i vaze na miljeima mogu ozbiljno da povrede dete. Na ivice stolova stavite zaštitnike (prodaju se u bebi i dečjim prodavnicama), zaključajte fioke na ormarima i stolovima, sklonite lomljive i teške stvari sa polica da  deca ne mogu da ih dohvate. Televizore, video rikordere, muzičke stubove okrenite zadnjim delom prema zidu, tako da dete ne može da ih dohvati i prevrne na sebe. U periodu kada dete puzi, uči da se podiže na noge i da hoda, oslobodite prostor od viška stvari. Dozvolite mu da bezbedno pravi prve korake.

Zaštita od trovanja

Ima li većeg izazova za dete od šarenih boca u kupatilu i kuhinji. U toj divno obojenoj ambalaži se nalaze opasne i otrovne hemikalije. Otvaranje boca i probanje sadržaja za dete predstavlja istraživanje. Ono ne zna da je to opasno, i zato naviknite da sve hemikalije (sredstva za ribanje, čišćenje, prašak, pa čak i sapune) držite na mestu koje je za dete nedostupno. Vikom i grdnjom ga nećete naučiti da je to opasno za njega. Sav taj šareniš ono doživljava kao igru i izazov. Znači, daleko od oka...

I zaštita od...

Nekada i najobičnija igra može da ugrozi bezbednost deteta. Gumena lopta koju baca u stanu može da udari u ekran televizora, luster i druge lomljive predmete koji mogu da ga povrede. Frižideri i zamrzivači koji nisu u upotrebi izazivaju mališane da se u njima kriju. Postavite katance na vrata i onemogućite im takvu vrstu igre. Baterije u igračkama koje se dugo ne koriste mogu da iscure, a deca mnogo vole da stavljaju sve i svašta u usta. Preturanje po kanti za smeće, griženje kesa, stavljanje nenaduvanih i naduvanih balona u usta (česti su slučajevi davljenja upravo balonima!), klikeri koji su ”idealni“ za ubacivanje u uši i nos...

Kada pročitate ovaj tekst – sedite i osmotrite pažljivo svoj stan.  Pokušajte da uočite sve one stvari koje mogu da povrede dete i sklonite ih na drugo mesto. Vaš mališan ima pravo da raste, živi i uči u bezbednom okruženju. A kada poraste, naučite ga da i sam vodi računa o svojoj i sigurnosti drugih ukućana.

Tekst priredila Dragana Aleksić