Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na moru sa bebom uzrasta od 6 do 12 meseci

U ovom uzrastu, dozvoljeno je i brčkanje u moru!

Dobro je postepeno kvašenje i prilagođavanje na vodu, najbolje u bazenčiću pokraj mora ili u toplom plićaku.

Bebin prvi ulazak u vodu

Prvi put na moru, dete će se možda uplašiti od buke i talasa, pa će odbijati da uđe u vodu. Nemojte da radite ništa na silu, već pokušajte da nagovorite mališana daprvo pokvasi nožice ili sedne u plićak. Jedan od roditelja treba primerom da pokaže kako je more lepo, a plivanje pravo uživanje. Posle nekog vremena, i dete će se ohrabriti, ali i tada ulazak u vodu treba da bude postepen.

Povezane vesti

Mere opreza Odrasla osoba uvek treba da bude na dohvat ruke detetu dok je u vodi ili blizu nje. Ako naiđe brža struja ili malo veći talas, dete uopšte ne bi trebalo da bude u vodi.

Kada se dete malo navikne na vodu i njenu temperaturu, polako mu kvasite i ostale delove tela. Najbolje je da ga držite u naručju. Kod vas će se osećati sigurno i lakše će se opustiti, a kada vidite da se adaptiralo na vodu i da mu ona prija, stavite ga u kolut. Za bebe i vrlo malu decu postoje kolutovi sa prorezima za nožice. Ne samo što su u njima najbezbedniji, već imaju osećaj kao da sede u fotelji.

Zaštita od sunca

Zaštitne kreme za bebe Pri kupovini zaštitnih krema, obratite pažnju da ne sadrže sastojak sa oznakom PABA, jer su mnoga deca osetljiva na njega. Pre nego što što počnete da koristite novu kremu, namažite malu površinu na podlakticu bebe i pratite da se ne pojavi osip, crvenilo ili svrab u naredna 24 sata. Ako nema promena na koži, tek tada možete da koristite zaštitnu kremu.

Odojčad stariju od šest meseci je potrebno mazati kremama sa zaštitnim faktorom: oznaka na kremi treba da bude SPF 15 ili više. Kremu nanesite 20 minuta pre izlaska u šetnju ili na obalu, pa ponovo na svaka dva sata (ako je dete i dalje izloženo UV zracima).

Važno je znati da dete treba ponovo namazati ako je bilo u vodi ili bazenčiću, iako nije prošlo dva sata. Uvek nosite suncobran na plažu.

Sačuvajte nezaboravne trenutke

Kamera i foto aparat su sastavni deo opreme za more. Uostalom, trebalo bi da sačuvate nezaboravne trenutke sa prvog letovanja sa vašom bebom, a to je najlepše uz filmove ili fotografije.    

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra, šef službe "Halobeba" u Gradskom zavodu za javno zdravlje

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica