Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečji kutak u roditeljskoj sobi

Ukoliko ne možete da obezbedite sobu za dete, napravite njegov kutak u svojoj sobi.

Čest je slučaj da roditelji ne mogu da obezbede posebnu sobu za dete, naročito na početku bračne zajednice. To može biti privremeno rešenje, koje može da potraje više godina, dok roditelji ne reše stambeni problem

Nameštaj koji bi trebalo da imate u sobi, pre svega zavisi od uzrasta mališana.

Krevet

*Ako dete ima do 3 godine
Ako je dete starosti do tri godine, neophodno je organizovati njegov kutak (ćošak) sa krevecem, policama i komodom za odlaganje stvari i odeće. Kao komoda za prepovijanje, može da posluži roditeljski krevet. Ako ima prostora u sobi, bilo bi poželjno smestiti udobnu fotelju za majku kada hrani dete. Fotelju možete presvući materijalom sa nekim interesantnim, atraktivnim dezenom, tako da osveži monoton prostor.

*Ako dete ima više od 3 godine
Za mališana uzrasta preko tri godine, potrebno je nabaviti krevet standardne veličine. U zavisnosti od veličine sobe, problem postavljanja kreveta može da se reši na više načina. Ukoliko se radi o većoj sobi, krevet mališana može da se postavi kao zaseban, u nekom ćošku sobe. Ako se radi o manjoj sobi, treba ekonomično iskoristiti raspoloživi prostor.

-Dečji krevet može biti konstruisan tako da bude u sklopu bračnog kreveta. Može da se organizuje kao fioka ispod duplog kreveta, kada se posle upotrebe uvlači u unutrašnjost, tako da je raspoloživi prostor isti kao u slučaju da postoji samo bračni krevet.

-Druga varijanta je dečji krevet na sprat, organizovan u različitim položajima iznad bračnog kreveta. U ovom slučaju, dete se do svog kutka penje merdevinama. Ove varijante su pogodne jer oslobađaju dovoljno prostora koji je potreban za kretanje. Moguće je da ih nećete naći u slobodnoj prodaji, ali ih možete konstruisati sami, i tačno uskladiti sa svojim potrebama i ukusom.

Ormari i police

Pored kreveta, roditelji bi trebalo da imaju dovoljno ormara za odlaganje svoje garderobe, od kojih jedan treba da bude samo dečji.

Predložila bih da roditelji imaju zajednički ormar i poseban ormar za dete, tako da na samom početku stvore osećaj detetu da ima svoj kutak i da je samostalno. Dete treba da ima posebne police za odlaganje ličnih stvari, odvojene od roditeljskih. 

Mesto za slikovnice i igračke

Dete treba uvek da ima dovoljno mesta da lepo složi svoje slikovnice i knjige, površine na koje će slobodno da zalepi svoje postere. Igračke mogu da se sakupljaju u šarene kutije prugastog ili tufnastog dezena, ali ne treba da budu previše šarene. Dečji kutak može da bude obogaćen malom dečjom prostirkom za pod, jastucima za sedenje na podu, i ukrasnim jastucima.

Sto za rad može da bude zajednički, da se smenjuju roditelji i dete, u zavisnosti čiji su poslovi prioritetniji. Iznad stola može da se postavi ogledalo, tako da posluži i kao komoda za ulepšavanje. Laptop je u ovom slučaju praktičniji od kompjutera, iz više razloga. Prvo, nije prijatan osećaj da u sobi za odmor i opuštanje postoji sredstvo namenjeno za rad. Drugi razlog je estetski, jer bi mali prostor bio previše pretrpan različitim stvarima. Laptop je često i lepo dekorisan, pa može da se poklopi ili odloži sa stola na neko prikladnije mesto.

Dekoracija sobe za roditelje i dete

Da bi soba izgledala lepše, i da bi bila prijatnija za boravak i odmor, posebnu pažnju treba posvetiti njenom dekorisanju. Što se tiče dečjeg kutka, biće manje dekorativan - u dečjem smislu, nego što bi bio da dete ima svoju sobu. Naravno, roditelji ne treba da zaborave na sebe, i da celu sobu dekorišu kao da je dečja.


-U celoj sobi mogu da budu postavljene tapete, ili da zidovi budu okrečeni u kombinaciji svetlo žute ili bež boje. Deo za roditelje može da ima posebne police sa knjigama i drugim stvarima, ukoliko je to funkcionalnim rešenjem kreveta moguće. Dekorativni elementi roditeljskog dela čine: ukrasni jastuci, ogledala, lampe, ramovi za slike, i drugo.

-Dečji kutak može da bude odvojen od roditeljskog nekom tankom, improvizovanom pregradom, ukoliko to dozvoljava veličina sobe. Tada se taj pregrađeni deo namešta i udešava kao zasebna soba, a detetu se daje puna sloboda da učestvuje u njegovom ulepšavanju. Pregrađeni deo može da se odvoji vratima, platnenom zavesom ili zavesom od nanizanih raznobojnih perli. Vrlo je važno da postoji otvor za prirodno osvetljenje i mogućnost adekvatnog provetravanja.

U svakom slučaju, kolika god da je soba, ili kakav god da je nameštaj, treba jasno odvojiti zone i nameštaj koji pripadaju detetu

-Ukoliko nije moguće da se na ovaj način odvoji dečji deo, tada se odabere dečji kutak uz krevet, radni sto ili police, pa se zasebno dekoriše. Za početak, može da se odvoji različitim tretmanom zidova. Ako su u sobi tapete šarene, u dečjem kutku zidovi mogu da budu jednobojni, ali tako da se taj jednobojni deo lepo uklopi sa tapetama - i to bojom, odnosno nijansom, da jačina boje ne odudara od ostalih zidova. Ako su zidovi sobe u kombinaciji svetlo žute ili bež boje, zid dečjeg kutka može da bude u svetlo zelenoj boji, ali iste jačine kao i ostale površine zidova.

Zidove možete sasvim diskretno da ukrasite dečjim nalepnicama, ramovima za slike, i drugim pogodnim ukrasima. Sličicama ili stikerima mogu da se ukrase delovi dečjeg nameštaja. Njega možete da obojite i nekom drugom bojom, ali prvenstveno treba koristiti nežne, pastelne tonove. Ako je osnovni nameštaj beo ili bež, detetov može da bude svetlo roze ili svetlo plav, u zavisnosti od pola deteta. Ako je osnovni nameštaj braon ili oker boje, detetov može da bude u boji kajsije ili svetlo zelen. Naglasila bih samo da svi dečji detalji treba da budu diskretni i nenametljivi, postavljeni tako da se ne narušava osnovna namena sobe - a to je roditeljska soba. Znači, treba biti pažljiv i umeren kada je u pitanju dekorisanje.

Marija Kočović, diplomirani inženjer arhitekture

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica