Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 najgorih saveta za roditelje

Sigurno ste već "zasuti" gomilom saveta od kojih su neki "pravi biseri".

Verovatno ne postoji roditelj, ili bar ne u našem okruženju, koji na početku svog roditeljskog staža nije dobio hrpu saveta od rođaka, prijatelja, komšija, dobronamernih prolaznika… Mnogi od njih su "pravi biseri", koji opstaju decenijama, a mi smo za vas pripremili samo kratak izbor.


1. "Nemojte da držite bebu stalno u rukama jer ćete je razmaziti."
Neke bake se više od svega plaše da ćete vi razmaziti svoje dete. Ali, zato one svoje unuke ne ispuštaju iz ruku, jer smatraju da je to njima dopušteno.

2. "Rakija će da pomogne u svim sitacijama, posebno ako detetu rastu zubi"
Danas zaista postoje mnogo efikasniji i prihvatljiviji načini kada bole desni zbog rasta zuba. Da je rakija toliko “svemoguća”, verovatno bi do sada i zvanično bila odobrena kao način lečenja i  davala se na recept u apotekama.

  3. "Vaša beba je noćobdija? Postoji jednostavno rešenje. Nemojte joj dozvoliti da spava preko dana. Do uveče će se toliko umoriti, da će odmah zaspati."
Iako izgleda sasvim logičan, ovaj savet je potpuno beskoristan. Bebe ne funkcionišu na taj način.

4. "Uporno sisa palac, to nije dobro jer će imati krive zube? Stavite mu na prstić malo ljute papričice i neće ga više ni približiti ustima."
U ovom slučaju, zaista morate da se pripremite za plakanje koje će čuti i komšiluk. Verovatno se na ovakav savet nadovezuje i onaj da mu, kada ga prvi put čujete da psuje, isperete usta sapunom. Ako imate srca.

5. "Mora da pojede sve iz tanjira da bi bilo zdravo."
Možda je ovo bio dobar savet ranijih decenija kada je izbor hrane na stolu bio mnogo manji, ali u današnje vreme to samo može da dovede do gojaznosti, koja je, inače, u porastu.

6. "Tvoje dete je ugrizao mališan u vrtiću. Neka mu odmah uzvrati, da vidi koliko to boli!"
To podrazumeva da bi mališan trebalo da dobije batine svaki put kad udari nekog vršnjaka. Možda je, ipak, bolje rešenje da ga vaspitavate da ne udara druge, kao što biste i vi trebalo da pronađete bolje rešenje za vaspitanje od batina.

7. "Brine vas što je stalno blizu šporeta kad nešto kuvate?Neka. Na sopstvenom iskustvu se najbolje uči. Ostavite ga da ga dodirne, i više to nikada neće raditi!"
Super ideja! Možda može da posluži i za druge stvari. Pustite ga da se popne na orman, pa ako padne – više to neće da radi. Slobodno može da gurne i prst u utičnicu, pa mu to više neće pasti na pamet! Možda ovo zvuči previše drastično, ali ni opekotine nisu “mačji kašalj”. Zato, dragi roditelji, razmislite da li bi baš sve trebalo da se uči na ličnom iskustvu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica