Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tate, pripremite se za dojenje: 5 saveta kako da pomognete mami i bebi

Koliko god zvučalo neobično, a nekom možda i čudno, tate mogu da odigraju veoma važnu ulogu u dojenju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Evo nekoliko načina kako da to ostvarite i pomognete i supruzi, i bebi:

Budite oslonac vašoj partnerki

Dojenje je težak posao, zato budite pažljivi i brižni prema vašoj lepšoj polovini. Preuzmite na sebe neke kućne poslove, posebno one teže, pomozite joj kad god možete. Kada doji bebu, donesite joj jastuk ili čašu vode. Ponudite joj da držite bebu dok ne podrigne, kada završi sa sisanjem.

Ostvarite što više kontakta koža na kožu sa vašom bebom

Milovanje, grljenje, kupanje, čitanje u fotelji dok je beba samo u peleni na vašim grudima - sve su to sjajni «graditelji» dobrih odnosa sa detetom. Oni će vama i vašem mališi dati priliku da budete prisniji, da se «vežete» na slične načine kao što to donosi fizička bliskost tokom dojenja.   

Provedite duže vreme sami u druženju sa detetom

Odvedite bebu "u šetnju" - jednostavno je držite u naručju, ili je stavite u nosiljku ili kolica. Igrajte se zajedno na podu. Pomozite joj kada bude pravila prve korake… Sve ovo će vama i vašoj bebi dati priliku da izvesno vreme budete sami, da budete upućeni jedno na drugo. Što se češće to događa, to ćete osećati više samopouzdanja, više ćete verovati u sebe i svoje veštine, odnosno sposobnosti kao roditelja. 

Hranite vašu bebu majčinim mlekom pomoću bočice

Ako mama ručno izmlaza mleko ili pomoću pumpice, vi možete da uvedete vašoj bebi bočicu i povremeno je "preuzimate" za vreme hranjenja. Najčešći razlog što mama pravi zalihu svog mleka, jeste da beba može da ga konzumira kada ona nije u blizini. To je veoma važno ako se vraća na posao, a želi da nastavi sa dojenjem. Takođe, to znači da ne mora uvek da bude u "pripravnosti" za hranjenje, čak i ako je kod kuće - naročito noću, u "sitne sate". Vi možete da hranite bebu majčinim mlekom iz bočice, što će mami da omogući više neprekidanog sna, ili mali predah nakon nege bebe. To što će vas "pustiti" da povremeno preuzmete na sebe hranjenje, pomaže da se između vas i vašeg čeda uspostavi prisnija veza. 

Pre nego što u ishrani upotrebite bočicu, sačekajte da dojenje bude dobro uspostavljeno, kao i da beba bude bar tri-četiri nedelje stara. Važno je da joj najpre date šansu da u potpunosti oseti ugodnost dojenja na "pravim" grudima. Beba sisa na sasvim drugačiji način iz dojke nego iz bočice (to joj je lakše, pa zato neke bebe toliko vole bočicu). Zato, ako mama planira da istovremeno i doji i daje bočicu, sačekajte dok se dojenje ne uspostavi na pravi način.

Nemojte da shvatite lično ako vaša beba u početku izgleda totalno nezainteresovana da uzme bočicu od vas. Cucle nalik veštačkim bradavicama, koje izgledaju poput pravih, mogu da se nabave u raznim oblicima i veličinama. Možda ćete morati malo da eksperimentišete pre nego što vi i vaša beba otkrijete koju vrstu ona najviše voli.

Neke bebe vole da se drže u poziciji istoj kao pri dojenju, dok piju mleko iz flašice. Isprobavajte razne položaje, a sve vreme zadržite kontakt očima. Dajte bebi priliku da se navikne na novo iskustvo. Ako se opire, možda će pomoći ukoliko ugrejete cuclu toplom vodom (hladna guma ili silikon nisu baš privlačni), neka se beba igra cuclom…

Budite strpljivi ako vaša partnerka izgleda manje zainteresovana za seks nego ranije, dok nije stigla beba

Moguće je da se oseća iscrpljeno, čak "iznureno" zbog brige oko bebe, hronične neispavanosti, poslova u kući. Pored toga, žene zbog dojenja imaju nižu količinu estrogena, što neretko dovodi do manje vaginalne vlažnosti. To može da prouzrokuje veoma nelagodan ili bolan odnos. Zato, umesto pretpostavljanja da vi niste više uzbudljivi vašoj supruzi, opremite se dobrim lubrikantom (podmazivačem), za period kada je ona zaista raspoložena za seks.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica