Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da pravilno postavite auto-sedište?

Pored odgovarajućeg auto-sedišta preduslov za bezbednost deteta je i njegova pravilna montaža na sedište automobila.

Roditelji  su zabrinuti i imaju dileme kada je odabir, kvalitet i bezbednost auto-sedišta u pitanju. Zato ćemo krenuti redom i pokušati da vam objasnimo kako da ih na pravilan način koristite.

Kategorije kvaliteta auto-sedišta

Svako auto-sedište treba da ima sertifikat zemlje u kojoj je proizvedeno. To je dokaz da je testirano i bezbedno za dete. Dakle, kada se odlučite za kupovinu određenog modela, obavezno proverite da li ima sertifikat. On se obično nalazi zalepljen na auto-sedištu i na uputstvu za montiranje. U našoj zemlji se ne rade uporedna istraživanja auto-sedišta različitih proizvođača, a u zavisnosti od uzrasta deteta i modela vašeg automobila izabraćete odgovarajuće. Možemo vam samo predstaviti modele koji su vam na raspolaganju i savetovati na koje stvari treba da obratite pažnju prilkom kupovine i montiranja.

Bezbednost vašeg automobila

Da bi dečje auto-sedište bilo svrsishodno, na prvom mestu vaš automobil mora da bude ispravan i bezbedan, što znači da sva sedišta, a posebno zadnje, moraju da budu dobro fiksirana. Na primer, ako ste obarali naslon zadnjeg sedišta, obavezno proverite da li ste ga pravilno vratili na mesto i da li ste ga dobro pričvrstili!

Created: 2010:06:15 17:05:25

UPUTSTVO ZA MONTIRANJE

U početku će vam verovatno sve delovati komplikovano, ali morate ići korak po korak prema uputstvu proizvođača. Samo tako ćete pravilno postaviti auto-sedište u automobil:

1. Zategnite dobro pojaseve pri montiranju auto-sedišta za sedište automobila. Najbolje je da ga pritom pritisnete svojom težinom. Savetujemo vam da nađete nekog ko će vam pomoći (bar prvi put), tako da dok vi pritiskate auto-sedište, druga osoba montira pojas.

2. Vodite računa da se pojasevi ne uvrnu dok ih zatežete.

3. Ako ste sve dobro uradili, auto-sedište ne bi trebalo da se pomera ni u jednom pravcu više od tri centimetra.     

4. Novi modeli automobila i auto-sedišta imaju ugrađene sisteme za zakopčavanje (označeni su sa LATCH ili ISOFIX). To je univerzalni sistem za montiranje koji smanjuje problem nekompatibilnosti (nespojivosti) auto-sedišta i automobila. Zahvaljujući ovom sistemu, auto-sedište je moguće montirati direktno za sedište automobila, bez upotrebe automobilskog pojasa.        

5. Neka auto-sedišta imaju tzv. teder traku koja povezuje naslon autosedišta sa automobilom. U zavisnosti od modela automobila, kuka za teder traku se može nalaziti na samom sedištu automobila, na podu iza sedišta, ili u gepeku. Ove kuke ne postoje u starijim modelima automobila. Vodite računa da teder traka uvek bude dobro zategnuta, i da se ne uvrće.

Da li je dete pravilno smešteno?

Prilikom korišćenja auto-sedišta je važno da pratite uputstva proizvođača i kada je u pitanju pravilno postavljanje, i vezivanje deteta. Na svakom auto-sedištu piše za koju kilažu je predviđeno, a u zavisnosti od uzrasta (samim tim i kilaže deteta), zavisi u kom položaju će biti. Bebe se postavljaju tako da gledaju u zadnje staklo (na zadnje sedište ako je pored mališana mama ili neka druga osoba, a na prednje ako je mama vozač). Nepravilno je auto-sedište za bebu staviti na zadnje sedište poprečno, jer u tom slučaju ona nije bezbedna! Takođe, nosiljke za bebe ne zamenjuju auto-sedište. Beba je najsigurnija kada je auto-sedište na zadnjem sedištu, okrenuto unazad, dobro montirano i pod uglom od 45 stepeni. Ukoliko je ovaj ugao manji ili veći, bebina glava će da pada unazad (tada može da dođe do povrede vratnih mišića), ili unapred (može da dođe do «zatvaranja» disajnih puteva, pa će beba otežano disati). U ovom položaju (unazad) se beba vozi dok ne napuni godinu dana.

Kada je u pitanju vezivanje dece u auto-sedištu, i tu treba veoma pažljivo pratiti uputstva proizvođača. U zavisnosti od modela, postoje pojasevi sa tri (po jedna na ramena i jedna u preponama), ili pet (po jedna na ramenima, po jedna na bedrima i jedna na preponama) kontaktnih tačaka. Ukoliko pojas auto-sedišta ima kopču na grudima, onda ona mora da bude postavljena na sredini grudnog koša, a nikako na vratu ili stomaku! Ova kopča ima ulogu da drži trake pojasa u pravilnom položaju, a ona sama ne pruža nikakvu zaštitu. Uvek pazite da se trake pojasa ne uvrnu, jer u tom slučaju ne pružaju 100% sigurnost.

Obazvezna proba

Auto-sedišta za decu se mogu montirati pomoću pojasa, ukoliko u vašem automobilu oni postoje na zadnjem sedištu, ili pojasa koji se naknadno kupuju. Pre nego što kupite auto-sedište, obavezno ga isprobajte u svom automobilu, jer postoji mogućnost da ne može da se koristi u njemu. Savetujemo vam da u kupovinu krenete sa prijateljem koji ima iskustva u montiranju sedišta, jer se može desiti da prodavci ne umeju da vam objasne i pomognu prilikom pravilnog postavljanja. Ako nemate nikog ko bi mogao da vam pomogne, nekoliko puta pažljivo pročitajte uputstvo i strogo ga se pridržavajte.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica