Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređenje sobe za trogodišnje dete

Soba treba da se dopadne mališanu, da se prilagodi njegovom uzrastu i aktivnostima. Važno je i da se, po mogućstvu, dete što aktivnije uključi u njeno uređenje.

Uređenje dečje sobe može da započne formiranjem zona za spavanje, igru i rad. Podelu je moguće naglasiti različitim tretmanom zidova, tako da u zoni za spavanje preovlađuju mirnije boje i umerena rasveta, a u zoni za igru i rad - zidovi sa smelijim šarama. Ovom prilikom bih naglasila da sa šarenilom ne treba preterivati, jer ono može da zamara dečje oči. Isto tako, šarenilo treba da bude umerenije ako su deca nemirnija, i obratno.

ORGANIZACIJA PROSTORA I NEOPHODAN NAMEŠTAJ

Zona za spavanje

U sobi treba da bude smešten dečji krevet, komoda za odlaganje dečjih stvari i sredstava za ličnu higijenu, kao i ormar za garderobu. Potrebno je da se kupi krevet većih dimenzija. Predlažem jedan od modela koji će kasnije moći da se preuredi u «pravi» krevet, kada dete odraste. Inače, nikako ga ne treba postaviti ispod prozora, ili do radijatora.

Nameštaj malih dimenzija vremenom postaje suviše mali za dečju odeću, igračke i knjige. Stoga je ekonomičnije da se na samom početku kupi nameštaj za dete školskog uzrasta - kada su u pitanju komadi nameštaja u koje se odlaže garderoba. Vremenom će biti neophodno da se doda još poneki komad.

Zona za igru

Važno je da se ostavi dovoljno prostora za igru, jer je dete u ovom periodu veoma živahno, pa sredina sobe treba da ostane prazna. Neophodno je da bude pokrivena tepihom ili toplom prostirkom, a može da bude upotpunjena i jastucima za sedenje, živih boja.

Zona za rad  

Sa rastom deteta, ova zona sve više dobija na značaju. U početku, zona je u funkciji igre, jer dete kroz igru i uči. No, sve je izraženiji lični stav i karakterne osobine deteta, pa bi bilo poželjno da mu se omogući da jedan kutak u sobi uredi po sopstvenoj želji.

Nameštaj ove zone je u funkciji igre i najviše je podložan kasnijim promenama. Prilagođen je potrebama, aktivnostima i uzrastu deteta. Stočić i stolice su veoma poželjni, jer trogodišnje dete voli da crta. Treba da budu konstruisani tako da omogućavaju pravilno sedenje. Najčešće se prave od tvrde plastike i drveta, a mogu da budu u raznim bojama. Obavezno se postavljaju u blizini prozora, kako bi dnevna svetlost pravilno padala na papir kada dete crta. Što se tiče veštačkog osvetljenja, treba nabaviti stonu lampu ili, što je sigurnije za dete, zidnu lampu. Naravno, neophodno je i plafonsko (belo) osvetljenje. Možete da nabavite dve ili više stoličica, koje će poslužiti za goste vašeg mališana. 

Police za igračke i slikovnice postavite u visini deteta, da ono sa lakoćom može po želji da uzme i vrati određene predmete. Treba omogućiti detetu da samo sredi svoju sobu i da mu sređivanje bude deo igre. Inače, ivice polica i drugog nameštaja su zaobljene, da se dete ne bi povređivalo.

Komoda sa malim fiokama može da posluži detetu za odlaganje igračaka, slikovnica, knjiga za bojenje, bloka i pribora za crtanje. Nepoželjne su ručke koje deca ne mogu da dohvate, kao i teške fioke. Potrebno je da se obezbedi dovoljno prostora za odlaganje dečjih igračaka. Za to će poslužiti i kutije za igračke, koje mogu da budu važan dekorativan element u dečjoj sobi. Zidna ploča, na koju dete može da okači svoje crteže, vrlo je koristan element sobe trogodišnjaka.

Boje dečje sobe

Boje su važne za psihosocijalni razvoj deteta. Najbolje je da budu svetle i mirne. Treba imati na umu da se naklonost deteta prema određenim bojama menja vremenom. U nekom kasnijem periodu detinjstva, ne mora da važi pravilo kako devojčice vole svetle, roze i ljubičaste tonove, a dečaci plave. Moguće je da dečak pokazuje naklonost ka pastelnim bojama, a da devojčica voli tamne - teget, na primer.

Boje dečje sobe, bilo da se radi o tretmanu zidova, nameštaja i slično, treba uskladiti tako da se predvide i kasnije izmene - radi uštede i vremena i novca. U tom smislu, bolje je okrečiti zidove, jer zidovi mogu da se kreče godišnje, a to može da bude i povod za izmenu imidža sobe. Tapete se teže menjaju, lakše se prljaju i žvrljaju, pa mogu da dosade vašem mališanu.

CVETNA SOBA ZA DEVOJČICU

Jedan zid u sobi (zona za igru i rad) može da se ukrasi u vidu murala. Na svetlo žutoj podlozi oslikajte krupne cvetove različitih veličina i boja. Neka budu zastupljene: žuta, koja je tamnija, odnosno jačeg intenziteta od podloge, bela, narandžasta, tirkizno plava, svetle i tamne nijanse zelene boje, ljubičasta i ciklama. Ostali zidovi mogu da se ofarbaju u svetlo zelenu boju. Nameštaj u sobi može da bude bele boje (po mogućstvu oslikan sitnim cvetovima) ili ciklama boje.

Na oslikanom zidu treba da bude što manje detalja, kako soba ne bi bila previše šarena, a detalji na njemu - jednobojni. Najbolje je da taj zid bude uz zonu za igru, gde postoji samo kutak za odlaganje kutija sa igračkama. Detalji u sobi (posteljina, jastuci, zavese) mogu da budu jednobojni - u jednoj od boja cveća sa zidnog murala, ili sa sitnim cvetnim dezenom na beloj podlozi. Tepih može da bude u jednoj boji ili, na primer, u svetlo žutoj boji, sa konturama cveta.

SOBA ZA DEČAKA

Dva susedna zida u sobi za dečaka mogu da se oslikaju u vidu murala. Jedan zid neka bude plav, drugi zelen. Slike su sa temom iz podvodnog sveta: sa ribama, račićima, školjkama, morskim travama, morskim konjićima, sipama i slično. Zanimljive su i slike: lavova, slonića, žirafe, majmuna i palmi - na istoj, ili sličnoj podlozi. Ove sličice mogu da budu i nalepnice, što je mnogo praktičnije i lakše. Nameštaj je u plavo-žutoj varijanti. Važni dekorativni elementi su kutije za igračke, tepih i zavese.

Zid može da se oboji u svetlo zelenu boju i da se po njemu oslikaju automobili, kamioni i lokomotive. Put po kome se kreću može da bude istaknut plavom, teget i braon bojom. Nameštaj je u teget ili oker boji. Tepih i zavese su važan dekorativni element sobe. Možete da izaberete prugasti dezen sa kombinacijom širokih pruga - u svetlo plavoj i tamno plavoj boji, ili teget i bordo boji. Soba za dečaka je manje ukrašena, sa jednostavnijim detaljima.

SOBA SA TUFNAMA ZA DEVOJČICU I DEČAKA

Jedan zid u sobi (može da bude i zid u zoni za spavanje), dekoriše se u vidu murala. Na svetlo roze podlozi oslikajte krupne prugaste krugove u različitim kombinacijama boja, širina pruga i veličina krugova. Jedan krug može da ima plavu široku prugu i roze središte (tu je roze boja  tamnija od roze boje na podlozi). Drugi krug može da ima četiri pruge u kombinaciji braon, zelene i roze boje, sa različitim širinama pruga, a sledeći krug sa istom kombinacijom boja, ali u različitom odnosu, itd. Praznine zida mogu da budu upotpunjene manjim jednobojnim krugovima i tufnicama. Ostali zidovi su u svetlo roze boji, kao i podloga za mural. U sobi za dečaka, može da se oslika ovakav mural na svetlo plavoj podlozi.

Tufnasti dezen je moguće oslikati na dva zida, ili u jednom kutku  (ćošku). Prvi zid ima svetlo roze podlogu i tufne u tri veličine (tufne sa prečnikom ne većim od 10 centimetara) i u više boja. Mogu da budu zastupljene: roze, koja je tamnija od podloge, bela, siva i crna boja. Drugi zid je na sivoj podlozi, sa roze tufnama u svetlijoj i tamnijoj nijansi, beloj i crnoj boji. Nameštaj u ovoj varijanti sobe može da bude u crno-belo-roze kombinaciji boja, sa detaljima u roze nijansama i beloj. Ova varijanta je pogodna za devojčicu.

Jednostavnija varijanta je da se zidovi cele sobe, okrečene u belo, oslikaju tufnama (tufne prečnika do 10 centimetara) - na primer, u ljubičastoj boji. Nameštaj u ovoj varijanti sobe može da bude u ljubičastoj boji - sa ljubičastim, roze, žutim, belim i svetlo zelenim detaljima na posteljini, jastucima, zavesama i tepihu. Tufne mogu da se oslikaju na belom zidu, u samo jednom delu sobe - na primer, u zoni iznad kreveta. Ova varijanta je pogodna za roditelje koji žele da uštede i vreme i novac.

Tufne mogu da budu na belom zidu iznad jednog komada nameštaja, i to u više različitih boja i veličina. To je kombinacija tufnica i krugova u braon, svetlo plavoj, svetlo zelenoj, pink, roze i žutoj boji. Tepih je u kvadratnom dezenu, sa istim ili sličnim kombinacijama boja, a pogodan je i u sobi za dečaka. Nameštaj može da bude u braon, beloj i oker boji.

Kočović Marija, diplomirani inženjer arhitekture

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica