Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuvanje dece: Kako odabrati dadilju?

Kome možete toliko da verujete da biste mu poverili vaše najveće bogatstvo - vaše čedo? Ne mora to da bude osam sati dnevno, nekada pomoć dadilje mnogo znači makar na par sati.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pre nekoliko dana, u dečjoj igraonici sam srela drugaricu, koja je rodila blizance. Nismo se videle pet meseci, upravo koliko imaju njena dva anđelka. Moja drugarica je izgledala odlično, mada to nisam očekivala. Zašto? Zato što je moguće i da samo jedna beba "oduzme" svu raspoloživu energiju... a tek dve!


Ali, drugarica mi je uskoro otkrila "tajnu". Ključ njenog uspeha je - dadilja! Odmah sam joj postavila pitanje kako se bira takva osoba. Odnosno, kome možete toliko da verujete da biste mu poverili vaše najveće bogatstvo - vaše čedo?


Jedno od mesta koje pruža takav izbor, jeste beogradska Agencija za čuvanje beba i dece "Kolibri". Zaposleni u njoj ističu da je "dadilja danas potreba a ne luksuz". O tome kako rade, saznali smo od direktorke Ane Popović-Cerovac.

Kako ste došli na ideju da otvorite Agenciju za čuvanje beba i dece?

- Iz ličnog iskustva. U jednom trenutku sam osetila da, posle dana provedenog na poslu, nemam više snage da "trčim" za svojim sinom. Neprestano mi se javljala jedna misao: "Da mi je neko da se poigra sa njim samo sat-dva, bilo bi nam oboma bolje". Dadilja... to je bilo rešenje. Ona nije "zamena" za majku, već osoba koja pomaže pri čuvanju deteta. Moj sin i danas ima dadilju, koja ga čuva tri sata dnevno.

Po čemu se razlikujete od ostalih Agencija koje usluge nude putem oglasa?

- Mi smo agencija koja se bavi 24-očasovnim čuvanjem beba i dece, kao i dece sa posebnim potrebama. Prilagođeni smo izazovima savremenog roditeljstva i ispunjavamo sve specifične zahteve moderne porodice. Jedina smo agencija u Srbiji koja je u mogućnosti da čuva decu različitog govornog područja ("pokrivamo" veliki broj stranih jezika). Takođe smo jedina agencija koja angažuje isključivo stručno osoblje (babice, vaspitače, više strukovne vaspitače, pedijatrijske i patronažne sestre, psihologe, pedagoge, lekare, nastavnike) - shodno uzrastu deteta.

Naše dadilje se, pored predviđenih obaveza (presvlačenje, hranjenje), bave decom sprovodeći vaspitno-obrazovni rad, što podrazumeva: podsticaj kreativne radoznalosti, razvoj komunikacije, razvoj motorike i pokreta, kućne vežbe, odlazak u park, igralište, pozorište, potom igranje društvenih igara, kao i edukacija na stranom jeziku.

Šta radi dadilja?

Njen posao podrazumeva, pored čuvanja, podrazumeva i pripremanje obroka za dete, presvlačenje, nameštanje krevetića (bez usisavanja i brisanja prašine), izlazak u park i vaspitno-obrazovni rad kroz igru. Ukoliko dete ima do 15 meseci, u dadiljine obaveze je uključeno i peglanje njegove  odeće.

Koje uslove moraju da ispunjavaju osobe koje žele da rade kod vas?

- U Srbiji, nažalost, ne postoji škola za takozvani bebisiting, niti zvanično zanimanje dadilja. S obzirom da smo sada u pregovorima sa tri škole za bebisiterke iz Londona - radi dobijanja licence, planiramo da otvorimo školu u kojoj će britanski predavači da edukuju naše dadilje. Do tada, uslov da bi se neko prijavio da radi u našoj Agenciji, jeste da govori bar jedan strani jezik, da je "usko stručan" (pedijatrijska sestra, babica, psiholog, pedagog), a na to nas obavezuje i članstvo u INA udruženju (International Nany Asociation, Nany's Agency and Schools forNany's all over the world).

Dadilje, pod kojima se ne podrazumevaju samo osobe ženskog pola, popunjavaju upitnik - u kome postavljaju svoje uslove. Šta to, zapravo, znači? Upitnik za dadilje, pored obaveznih opštih podataka, sadrži uslove koje dadilja definiše, a to podrazumeva: koliko sati dnevno želi da čuva dete, koji deo grada joj odgovara, koji uzrast deteta... Dadilja se ne bira samo za dete, ona se bira za celu porodicu. Jedino zadovoljna dadilja je dobra dadilja, a postavljanjem uslova se na samom početku  izbegavaju nesporazumi (neodgovarajuća lokacija, uzrast deteta, vreme čuvanja). Naše dadilje su, takođe, obavezne da prilikom prijavljivanja za posao donesu diplomu o završenoj školi i potvrdu da nisu krivično gonjene i osuđivane. Poželjne su i preporuke, ukoliko ih imaju.

Kakve zahteve imaju roditelji?

- Naši roditelji su veoma zahtevni. Ali, s obzirom da su u pitanju deca, to je sasvim logično. Ukoliko roditelji žele da im Agencija pošalje kandidata, u obavezi su da uplate 4.000 dinara. Posle razgovora i popunjavanja upitnika za roditelje, Agencija šalje na odabir isključivo one kandidate koji odgovaraju zahtevanim kriterijumima roditelja. Šta to, u praksi, znači? Ako roditelji navedu da žele dadilju koja ima između 25 i 35 godina, da govori francuski jezik, da provodi sa detetom osam sati u toku dana, i da živi u blizini Dedinja - agencija šalje isključivo dadilje koje ispunjavaju tražene kriterijume. Na roditeljima je da odaberu onu koja im odgovara. Kada dođe do konačnog izbora, prethodno uplaćen novac se računa kao akontacija. Problema sa izborom uglavnom nema, jer do sada imamo prijavljenih oko 1.200 dadilja, a aktivnih oko 75.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica