Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imate li vremena za brak?

Breme svakodnevnih obaveza na poslu i u kući, briga oko vaspitanja dece i materijalni problemi sve manje ostavljaju vremena i snage za negovanje braka. Da li je moguće postići balans?

U Srbiji se skoro svaki četvrti brak završi razvodom, a taj broj poslednjih godina ima tendenciju stalnog rasta. Sociolozi napominju da dve trećine zahteva za razvod podnose žene, a kao razlog se sve češće navode neispunjena očekivanja, pre svega u odnosu sa partnerom.

Prisetite se lepih stvari

Stabilan brak je, kažu psiholozi, uslov za srećan i zdrav život. Dobar odnos sa partnerom čini da vam život bude mirniji, a vašoj deci pruža preko potrebnu sigurnost. Ali, negde između menjanja pelena, pisanja domaćih zadataka i obaveza na poslu, sve one sitnice koje čine bliskost - kao da su se izgubile. Međutim, stvari mogu da se poprave uz malo volje, bez ekstra slobodnog vremena. Za početak, prisetite se svih lepih osobina koje su prelomile da kažete: "Da" baš toj osobi pored koje se već godinama budite. Radujte se kada ih primetite i danas: u igri sa detetom, u spavaćoj sobi, na ručku kod roditelja... Podstičite ih, a pokušajte da ignorišete pojave kao što su prljave čarape na podu ili tragovi od kafe na stolu.

Jedan kompliment dnevno

Živimo u društvu koje je prilično negativistički nastrojeno. Osmeh je skuplji od zlata, a kriticizam sveprisutan. Davanje pohvala i komplimenata je tako jednostavno, a efekat je neprocenjiv. Ako svom partneru kažete: "Ti si divna osoba, tako sam srećna što sam se udala za tebe», ili: «Večera je odlična, hvala što si spremila moje omiljeno jelo", oboma će biti lepo. To vam je kao sa poklonima. Često se osećate bolje kada darujete, nego kada darove primate. A komplimenti su besplatni, zato udelite bar jedan dnevno i videćete da su čuda moguća.

Planirajte izlaske

Nekada ste veče započinjali odabirom garderobe i mesta za izlazak, a sada jedva čekate da se uvučete u trenerku i pod ćebencetom odgledate omiljenu seriju ili utakmicu. Porodične obaveze zaista mogu da budu iscrpljujuće, pa i ako poželite negde da izađete, lako se može dogoditi da se vašem partneru baš tada ostaje kod kuće. Dan za danom... i sve one lepe stvari u ormaru će uskoro biti od koristi samo moljcima! Zato napravite plan i dogovorite se da jedno veče u mesecu provedete napolju.

Vreme samo za vas

Jedna od klasičnih zamki, u koju se vrlo lako upada, jeste igra "ko je uradio više". Na primer: "Zašto ja stalno menjam pelene? Da, ali ja sam cele nedelje kupao bebu...", i tako unedogled. Ovo je igra koja nema ni kraja ni pobednika. Mnogo je delotvornije da se dogovorite i podelite obaveze.

I, na kraju, ako zaista hoćete da povratite bliskost sa partnerom, odredite vreme kada deca moraju da budu u krevetu. Sa bebama je lakše, ali kada klinci malo porastu, odlazak u krevet može da se pretvori u rovovsku bitku. Čak i ako uspete da ih "ugurate" pod pokrivač, još jedna čaša vode ili još jedna priča pred spavanje mogu da se beskrajno protegnu. Samo ako ste i vi i vaš partner dosledni i složni, možda ćete imati snage da se kasnije posvetite jedno drugom. Vreme koje sledi, neka bude samo vaše.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica