Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majčinstvo i karijera: Povratak na posao - da, ali kako?

Posle porodiljskog bolovanja ili dužeg odsustvovanja sa posla, dolazi vreme vašeg ponovnog povratka na radno mesto...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Neke mame se ovom povratku raduju - jer su „zasićene" stalnom brigom oko bebe i brojnim kućnim poslovima. One govore kako su se zaželele i nekih drugih priča osim onih o bebećim problemima, kako im je opet potreban osećaj da rade nešto korisno. Ali, te mame zaboravljaju da je upravo roditeljstvo najkorisniji i najvažniji posao koji mogu da imaju. Sa druge strane, postoje mame koje bi radije izabrale da zauvek ostanu u kući, baveći se svojim mališanima.  

Zajednički zadatak svih mama koje se vraćaju na posao, bez obzira da li se tome raduju ili ne, jeste da valjano pripreme - kako sebe, tako i svoju decu na ovu promenu. Dobra organizacija u kući će predstavljati veliko olakšanje. Zato razmislite o sledećem:

Povezane vesti

1. Najbolje vreme za odvajanje

Na pitanje: "Kada je najbolje vreme za odvajanje, tj. povratak na posao?", odgovor verovatno ne zavisi od vaših želja. Naime, zakonske odredbe o porodiljskom bolovanju su veoma jasne. Ipak, u mnogim organizacijama postoji mogućnost da se ono produži.

*Ukoliko vaše dete raste u okruženju koje potpuno zadovoljava njegove potrebe i bez vas, na primer - dobro je socijalizovano u vrtiću, a posle vrtića ima pažnju svog tate, bake, dede... podrazumeva se kako će lakše da "premosti" vaše odsustvovanje. Ipak, prvu godinu svakako provedite zajedno, a po mogućstvu i prve tri.

*Sa druge strane, možete izabrati da provedete što je moguće više kvalitetnog zajedničkog vremena sa detetom, sve do njegovog polaska u školu. Socijalizacija, koju bi dete naučilo u vrtiću, važna je i za prilagođavanje vršnjačkoj grupi unutar školskog odeljenja. No, nju možete da obezbedite kroz druge oblike uključivanja vršnjaka u okruženje vašeg deteta koje je predškolskog uzrasta (sportske aktivnosti, mini kursevi, mini školice...).

2. Postepenost

Poželjno je da vaše odvajanje, to jest, vaš povratak na posao bude postepen. Naime, ako ste sa detetom proveli pune tri godine, učestvujući u njegovom hranjenju, uspavljivanju, svim njegovim igrama, šetnjama, a onda odjednom nestali na osam sati, pa sutra takođe na osam sati, pa opet - dete će se osećati zbunjeno i nesigurno. Podrazumeva se da ćete mu objasniti vaše  odsustvovanje, ali reči ne mogu mnogo da pomognu da se izbriše  njegovo osećanje kako mu strašno nedostajete. Zato se i preporučuje da, ukoliko postoji razumevanje u vašoj firmi, pokušate da izdejstvujete da barem prvih mesec dana radite pola radnog vremena.

3. Ko će sa detetom biti u vašem odsustvu?

Idealno je da drugi roditelj preuzme brigu oko deteta dok vi niste tu. U uzrastu beba i ranom predškolskom uzrastu, mame nemaju zamenu, ali osoba koja se podjednako voli jeste tata. Zato  uz njegovo angažovanje dete lakše podnosi mamino odsustvo.

Nažalost, retko koji tata ima mogućnosti da svoj posao obavlja kod kuće i retko koji ima dovoljno vremena i strpljenja da se adekvatno bavi detetom dok je mama na poslu.

Povezane vesti

Ostale mogućnosti čuvanja deteta:

* Najbolje osobe za čuvanje deteta su one u koje imate veliko poverenje

Bake i dede su obično prvi na ovom spisku. Boravak deteta sa njima u društvu ima prednosti i mane. Važna prednost jeste što ćete preko telefona moći da budete u čestom kontaktu i skoro u svakom trenutku znati šta rade i kako provode zajedničko vreme.

* Bebisiterke ili druge osobe (vaša sestra, prijateljica, kuma...) koje će čuvati dete

Ukoliko ste se odlučili za ovu varijantu - morate biti sasvim  sigurni da ova osoba "ume" sa decom. Vaše dete mora da se u potpunosti navikne na nju, što će postići ako im omogućite da više vremena provode sami, tj. bez vas, pre nego što se vratite na posao. Veoma je važno da vaše dete voli da bude sa tom osobom. Tako će mu vaše odsustvo lakše pasti - jer će imati svog druga za igru, odnosno nekog ko će da zadovoljava njegove različite potrebe. Podrazumeva se da ova osoba, pored opšteg poznavanja rada sa decom, mora i «lično» da poznaje vaše dete, tj. da zna koja mu je omiljena igračka, kako se najlakše uspavljuje, kako reaguje kada je gladno, nervozno, koje vaspitne mere vi primenjujete...

* Jaslice ili vrtić 

Ukoliko se pripremate za povratak na posao, nemojte da dete  ostavite u jaslicama ili vrtiću istog dana kada i vi počinjete da radite. Mnogo je bolje da što više budete uz njega dok se navikava na novo okruženje. Posebno je važan period adaptacije - zato pokažite dodatno strpljenje i provedite što je moguće više vremena sa detetom, kako bi se što lakše i «bezbolnije» naviklo na tu značajnu promenu u svom životu. Jer, ako u vreme njegovog prilagođavanja na boravak u jaslicama ili vrtiću i vi morate da se navikavate na novi ritam svog radnog vremena i brojne poslovne obaveze - nećete imati dovoljno snage i strpljenja da se bavite detetom. Dakle, tek kada se ono sasvim prilagodi boravku u jaslicama ili vrtiću, i vi ćete mirnije krenuti na posao.

4. Kvalitetno vreme

Ukoliko je dete u vrtiću, nećete imati problem učestvovanja u organizovanju njegovog vremena. Međutim, ako ostaje sa bakom i dedom ili sa bebisiterkom, ponudite im nekoliko interesantnih načina provođenja zajedničkog vremena. Dok se dete navikava na vaše odsustvo, biće od velike pomoći ako mu vreme bez vas prolazi na zanimljiv i zabavan način. U zavisnosti od njegovog uzrasta, znaćete šta mu je trenutno interesantno.

5. Šta reći detetu?

Nije pouzdano utvrđeno u kom tačno uzrastu bebe razumeju smisao vaših reči. Međutim, izvesno je da bebe sa kojima se od samog početka mnogo razgovara i sa njima postupa kao sa osobama sposobnim za razumevanje i prihvatanje raznih situacija - ne samo da brže progovore, već to ima veliki uticaj na njihov  razvoj uopšte. Takođe, vaša komunikacija (koja je na početku jednosmerna) pojačava vaš odnos poverenja sa detetom i utiče na njegovo osećanje sigurnosti u svoje okruženje. Zato, bez obzira što mislite da je vaše dete malo i da ne može da vas razume, objasnite mu promene koje će da uslede:

- Objasnite da se vi vraćate na posao a da ono ostaje u kući sa bakom ili tatom, ili u vrtiću... Recite mu da je to neophodno, da ni vi ne želite da bude tako, da biste i vi radije ostali sa njim i igrali se, ali da to više nije moguće. Recite mu kako ste sigurni da će se ono dobro osećati i bez vas, jer će biti sigurno i voljeno, a da ćete vi i na poslu na njega mnogo da mislite...

- Nikada se ne iskradajte iz kuće bez pozdrava. Možda mislite da dete spava, ili da neće primetiti da niste tu, ili... Međutim, ako se probudi a vi niste prisutni, može da se oseća prevarenim.

- Ne obećavajte da sutra nećete ići na posao ukoliko dete plače. Nema razloga da lažete. Recite istinu, jer će dete tako shvatiti da na pojedine pojave ni ono a ni vi ne možete da utičete. Ne zavisi sve od vaših želja.

- Izbegnite objašnjenja tipa: "Moram da radim, da zaradim, da od tog novca kupimo igračke...". Na taj način vi govorite detetu da morate da radite zbog njega. Bez obzira koliko to u vašem konkretnom slučaju bilo tačno, nije pošteno da ga time opterećujete. Kada mu nedostajete, ili plače jer vi ponovo krećete  na posao, neće ga nimalo utešiti što od sebe pravite "žrtvu", a od njega "krivca" što odlazite. Uostalom, nisu mu potrebne nikakve igračke umesto mame.

Prve tri godine zajedno

Treća godina u detetovom razvoju je veoma važna. Ono je tada gladno vaše pažnje, upija sve utiske. Razvoj njegovog samopouzdanja i formiranje pozitivne slike o sebi postaju sve značajniji. Pojačana je potreba za socijalizacijom, pa ćete zato često čuti da je pravo vreme za vrtić upravo ovaj uzrast. Takođe, pojačana je detetova svest o potrebama drugih osoba, a ne isključiva orijentacija na sopstvene. Dakle, postoji mnogo razloga da, ne samo prvu, već ako imate mogućnosti - prve tri godine provedete zajedno.

Poštovane mame,

iako nije u pitanju sasvim pedagoška tema, zamolila bih vas da o nečemu razmislite. Kada se vratite na posao - prvih dana, čak i nedelja, verovatno ćete i dalje biti opterećeni svojim detetom i u mislima biti više sa njim nego na poslu. Nažalost, kada niste mentalno prisutne - vaše kolege to vide. Ako umesto o poslovnim odlukama vi razmišljate o tome da li je vaše dete pojelo celu kašicu, ili stalno "visite" na telefonu "gugučući" sa njim - ostavljate loš utisak.

Bez obzira što i vaše kolege imaju decu, što su prošli kroz slične faze, pokušajte da ne ponavljate njihove greške. Postavite se profesionalno. Budite koncentrisani. Pokažite da ste radno sposobni i da u vama ima kapaciteta da budete i dobra mama i dobar radnik. Ne dozvolite sebi da izgledate zapušteno, niti da se na vama primeti kako jedva čekate da se vratite kući. Iskoristite vreme na poslu da ne mislite na kuću. Uostalom, od trenutka kada ste postali roditelj, pa do kraja života, uvek će jedan deo vašeg srca da pripada vašoj deci. Ali, to ne mora da zanima vašeg šefa i svaku vašu kolegincu. Zato slušajte svoje sagovornike, neka vaše ideje budu konstruktivne...

Posle dužeg odsustvovanja sa posla, vaše kolege su se malo odvikle od vas, baš kao i vi od njih. Možda ćete zbog toga morati iznova da se dokazujete. Konačno, ne zamerite na ovoj poruci. Ona je prožeta najboljim namerama i ličnim iskustvom.

Vaša Jelena Holcer, pedagog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica