Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 razloga zbog kojih je dobro biti zaposlena mama

Rastrzane između želja i mogućnosti, mame zaboravljaju davno izrečenu istinu: da srećna deca rastu samo uz zadovoljnu majku.

Danas retko koja žena u Srbiji može sebi da priušti da prestane da radi kada postane majka. U stvari, većina njih će biti zahvalna ako ih sačeka posao kada se vrate sa porodiljskog odsustva. Sa druge strane, razna istraživanja - koja stižu sa mnogo bogatijeg Zapada (gde žene, ipak, imaju mogućnost izbora), već godinama muče savest mnogih mama, upozoravajući ih kako deci ne posvećuju dovoljno vremena.

Rastrzane između želja i mogućnosti, mame zaboravljaju davno izrečenu istinu: da srećna deca rastu samo uz zadovoljnu majku. Zato je važno da razmišljate pozitivno, jer biti zaposlena mama zapravo ima puno prednosti - kako za vas, tako i za vašu porodicu.   

1. Zaposlene mame mogu da imaju trenutke samo za sebe

Mame koje ceo dan provode sa decom, znaju koliko je teško odvojiti se od njih i na trenutak. Čak i jednostavne radnje, kao što je odlazak u toalet, zahtevaju opsežne pripreme. Jer, šta uraditi sa mališanom koji puzi, ili radoznalim dvogodišnjakom koji za par sekundi može da napravi štetu... ili, ne daj Bože, da povredi sebe? Definitivno, najsigurnije od svega je da se deca ne ispuštaju iz vida.

Ako ste zaposlena mama, bez obzira koji posao obavljate, uvek možete da odvojite malo vremena da na miru popijete kafu i «prebacite» misli na stvari koje se ne odnose isključivo na potrebe deteta. Na primer, pauzu za ručak možete da iskoristite da odete u banku. Na taj način ćete imati više vremena da se kreativno posvetite deci kada stignete kući.

2. Imate priliku da razgovarate i o drugim stvarima

Dok ste bili na porodiljskom odsustvu, veći deo dana ste provodili «pričajući» sa svojom bebom, ili u razmeni iskustava sa drugim mamama. Sada vam se, konačno, ukazala prilika da se na kratko isključite iz dečjeg sveta i da se sa odraslim osobama upustite u razgovor o drugim stvarima. Poznato vam je koliko može da bude naporno kada trideseti put morate detetu da ispričate istu priču, tako da diskusije o budžetima, projektima ili rokovima ponekad dođu kao pravo osveženje.

3. Možete da se dokažete i na drugim poljima

Biti mama je najlepše i najplemenitije zanimanje na svetu, ali to ne znači da ništa drugo u životu ne treba da radite. Ženama sa naših prostora je davno «ugrađen kod» po kome su muškarci zaduženi za materijalno, a majke za emotivno stanje deteta. Zato zaposlene mame često osećaju grižu savesti. Srećom, savremeni način života menja ova pravila, pa su tate sve više posvećene deci, a mame mogu da se dokažu i na drugim poljima. Iskreno, procesu pranja, kuvanja i peglanja, ma koliko da ste optimistični, teško da možete da vidite kraj - čak i u daljoj budućnosti. Sa druge strane, na poslu vas čekaju mnogi izazovi, a može se desiti i da vam se pruži mogućnost da iskažete svoju kreativnost. Lepo je kada na kraju radnog dana, nedelje ili nekog projekta, sa ponosom sagledate rezultate svog rada i kažete sebi: «Ja sam to uradila».

4. Deca se uče samostalnosti i nezavisnosti

Psiholozi kažu da je boravak majke uz bebu do godinu dana najpresudniji za formiranje detetovog samopouzdanja i osećanja sigurnosti. Dete sigurno neće postati emocionalno nestabilno zato što ste vi počeli da radite. Naprotiv, kako mališan bude rastao, odvajanje od mame biće korisno. Dete će se lakše i brže osamostaliti i shvatiće da je normalno da vi ne možete stalno da budete uz njega. Pružićete mu mogućnost da stiče sopstvena iskustva i da se uči na svojim greškama.

5. Vi ste uzor svojoj deci

Zadovoljna i srećna mama, koja uspeva da se ostvari i na poslovnom i na ličnom planu - postaje deci pravi uzor. Nije to uvek lako postići. Žene koje rade su premorene, jer ih po povratku sa posla čekaju i kućni poslovi. Ali, ne morate baš odmah da uđete u kuhinju. Vašeg mališana će mnogo bolje da «nahrani» zagrljaj, poljubac i pola sata igre - nego obrok koji ćete na brzinu da servirate. A tu su i vikendi. Bar jedan ceo dan posvetite porodici. Dozvolite sebi da uživate i u poslu i u roditeljstvu. Na taj način ćete, deci koja vas svakodnevno posmatraju, pomoći da usvoje pozitivne modele ponašanja, koji će ih kasnije voditi kroz život.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica