Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste spremni za drugo dete?

Sa kakvim se sve problemima sreću majke kada odluče da rode drugo dete? Da li će i njega moći da vole kao prvo? Da li će se ponovo udaljiti od partnera? Kako da pripreme prvo dete na dolazak bebe? Na ova i slična pitanja, pronađite ...

Porođaj? Uh! Pošto ste već prošli kroz to jedinstveno iskustvo, prilično ste dobro pripremljeni da ponovo proživite bol i ostale nelagodnosti vezane za porođaj. Uostalom, kada se bolje prisetite, jutarnje mučnine i nisu bile toliko strašne... Činjenica da ne možete da se setite raznih pojedinosti vezanih za prve mesece odrastanja vaše bebe, verovatno znači da ste bar ponekad uspeli da se odmorite...

Imamo krevetac i druge stvari...

Odluka da rodite bebu je jedna od najvećih koju ćete ikada doneti (do trenutka kada se odlučite za drugo dete). Bez obzira na to što ste posećivali savetovalište za trudnice, ili pročitali dosta knjiga o roditeljstvu, kao i to što ste mnogo puta razgovarali sa prijateljima koji već imaju decu - ništa ne može dovoljno dobro da vas pripremi za ono što vas zaista očekuje kada dobijete bebu.

Ali, kada jednom prođete kroz brojne situacije kao što je nedostatak sna ili šetnja kroz grad u majici koja je vlažna u predelu grudi, a još pritom ličite na pokretni orman jer vučete gomilu stvari koje mogu da zatrebaju vašoj bebi... znaćete tačno u šta se upuštate. Činjenica da iza sebe već imate  jedno iskustvo i da znate šta da očekujete, učiniće da odluka o drugom detetu bude veoma racionalna - a ne romantična kakva je, možda, bila kada ste se odlučili za prvo dete. Osim toga, neizbežno će vam na um padati i pitanja kao što su: «Kako ćemo da izađemo na kraj sa dvoje male dece?», ili «Možemo li to finansijski da izdržimo?»

Psiholozi tvrde da su roditelji koji žele drugo dete - uglavnom odrastali uz braću i sestre, i da zbog toga žele da i njihova deca rastu u porodici koja je slična onoj u kojoj su i sami odrastali.

Bezgranična ljubav

Osim finansijskih i ostalih realnih briga sa kojima se suočavaju majke koje očekuju drugo dete, prisutan je i strah od toga da li će moći da vole drugo dete onoliko koliko vole prvenče.

Kristina Jeftić, majka desetogodišnjeg Jovana i Lare koja ima godinu ipo dana, podelila je sa nama svoje iskustvo.

- Prilično rano sam dobila dete, u 21. godini. Brak sa Jovanovim tatom se brzo raspao, a Jovan i ja smo ostali sami. To je doprinelo dodatnom jačanju našeg odnosa i tome da postanemo izuzetno vezani jedno za drugo. Jovan je bio centar mog sveta...

Posle nekoliko godina, upoznala sam svog sadašnjeg muža, koji je sa mnom želeo bebu. Bila sam zatečena, jer pre toga nisam ni pomišljala na drugo dete. Plašilo me je kako će Jovan da prihvati brata ili sestru, kao i da li ću drugom detetu moći da se posvetim onako kako sam se posvetila Jovanu. Nakon što sam rodila Laru, bilo mi je potrebno nekoliko nedelja da je prihvatim i da prema njoj osetim bliskost, jer sam se podsvesno plašila Jovanove reakcije. Na sreću, on je brzo zavoleo sestricu, a ja sam shvatila da je moguće jednako voleti decu. Sada mi je jasno da u sebi imam dovoljno ljubavi i za desetoro dece.  

Psiholozi tvrde da se mnoge žene pribojavaju toga da neće dovoljno voleti drugo dete, ali kada se beba rodi - ljubav se odjednom pojavi. Jednostavno, rađa se sa rođenjem deteta. Na kraju se mnoge žene upitaju zašto su uopšte brinule oko toga.

Stranac u susednoj sobi

Prilično je normalno da se partneri «udalje» nakon rođenja deteta. Vaš partner je mogao da se oseti zapostavljenim kada se rodilo prvo dete, jer ste vaše vreme, energiju i ljubav neuporedivo više usmeravali ka novorođenčetu. Sa druge strane, možda je vama smetalo to što vam  partner nije dovoljno pomagao oko bebe, što vam nije pružao podršku... Sve to dovodi do osećanja ozlojeđenosti i ljutnje i neminovno vodi u svađe. Ali, dolazak na svet druge bebe ne mora da znači da ćete se ponovo udaljiti od svog partnera. Zajedno ste već prošli rođenje prvog deteta, pa bi drugo dete trebalo da ojača vaš odnos, kao i da poveća već stečeno uzajamno poverenje.

Mnoge majke postanu prosto «očarane» nakon što dobiju prvo dete. One imaju osećaj kako je neophodno da se novorođenoj bebi posvete u potpunosti, zbog čega njihovi partneri postaju uskraćeni za pažnju i ljubav koju su do tada dobijali. To je uobičajena pojava, ali je važno da se u tome ne pretera. Ako ste i vi zapostavljali svog partnera nakon rođenja prvog deteta, postoji verovatnoća da on neće želeti drugo dete. Zbog toga je potrebno da mu pokažete kako ga i dalje volite i da imate vremena za njega (čak i da povremeno saslušate neke dosadne priče o njegovom poslu). Dogovorite se da ćete, kada vam se rodi drugo dete, mališane ranije stavljati u krevetac da spavaju, kako biste večeri provodili zajedno, posvećeni jedno drugom.

Uspostavljanje rutine u dnevnom rasporedu vaše dece će vam omogućiti  da više vremena provodite sa partnerom i da se ponovo zbližite. I, pre nego što toga postanete svesni, doći će vreme za treće dete!

Kako da pripremite starije dete za dolazak bebe

1. Kada se budete vraćali iz porodilišta sa bebicom, bilo bi dobro da  starijem detetu donesete neku igračku koju je oduvek želelo, a koja će posebno da mu znači. Možda će vas iznenaditi što će se više obradovati poklonu nego bratu ili sestri, ali to ne treba da vas brine. Time što ćete mu pokloniti nešto lepo, za njega je znak da ćete i dalje isto da ga volite i da obraćate pažnju na njegove potrebe.

2. Aktivnosti oko bebe organizujte tako da se uklope u dnevni raspored starijeg deteta. Bebi neće smetati što je njen ritam usklađen sa ritmom brata ili sestre, a starijem detetu će mnogo značiti to što promene nisu velike i što i dalje može da obavlja uobičajene aktivnosti kao i ranije.

3. Uključite starije dete u aktivnosti koje imate oko bebe. Deca vole da budu korisna pa će, verovatno, vaš mališan rado prihvatiti da - npr. zajedno sa vama kupa i presvlači bebu.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica