Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Super tata: Saveti pedagoga za uspešno privikavanje na bebu

Rođenje bebe je za tate daleko veći šok nego za mame koje su devet meseci nosile to malo biće u stomaku. Zato, tate, pročitajte naš mali priručnik i pripremite se...

  Izvor: Foto: Profimedia

One su u prednosti ne samo zato što su devet meseci trudnoće provele iščekujući trenutak porođaja i pripremajući se za to, osluškujući sve što im se dešava u organizmu, već i zato što su od detinjstva na ovaj ili onaj način bile pripemane na ovu ulogu.

Igrajući se sa lutkama, pomažući mamama u čuvanju mlađe braće ili sestara, kasnije razmenjujući iskustva sa drugaricama koje su već postale majke žene su, zapravo, podsvesno bile pripremane na ovu ulogu. Upravo je dužina perioda pripreme za metirinstvo, (dakle, daleko duže nego što se pretpostavlja) bila osnova za kasniji termin: majčinski instinkt.

Povezane vesti

Danas se oko ovog pojma "lome koplja". Naime, niti je istina da sve žene imaju ovaj insinkt, niti je istina da tate ne mogu biti toliko dobre u odgajanju i vaspitavanju svoje dece da ne bi zaslužile sopstveni termin, na primer: "očinski instinkt".

Ipak, važno je da pokušate da se pripremite na vreme, kako biste šok zbog rođenja bebe što bolje podneli.

Period trudnoće

Uložite napor da razumete šta podrazumeva termin "drugo stanje". Vaša partnerka se može promeniti u mnogim oblastima, i za te promene nije kriva. Hormoni i njena podsvest, tj. osećanje odgovornosti za život koji će se roditi rezultiraće njenim promenjenim ponašanjem, od ishrane, do seksualne aktivnosti. U periodu trudnoće učestvujte što je moguće više u deljenju iskustava sa svojom partnerkom.

Ako ste vi u toku sa onim što se dešava u njenom organizmu, odlazite sa njom kod lekara, prisustvujete pregledima ultrazvuka, razgovarate... - uveliko ste joj pomogli svojom podrškom. Istovremeno, i u sebi ste barem delimično osvestili ono što će se ubrzo dogoditi i što će promeniti život iz korena i vas i vaše partnerke. 

Aktivnosti

Kada se beba rodi, ukljčite se u što više aktivnosti. Uspavljivanje, nošenje bebe prilikom njenih napada plača (bez obzira da li je bolesna, ima grčeve ili prosto traži toplinu zagrljaja), hranjenje (ako je na bočicu) - ne moraju i ne treba da budu isključivo obaveza mama.

Povezane vesti

Razumevanje za partnerku

Iako možda mislite da je vama teže da odlazite na posao gde dajete svoj maksimum, a zatim se vraćate kući i dodatno uključujete u sve poslove oko bebe, verujte da ni njoj celodnevno posvećivanje bebi - nije uvek jednostavno.

Pokušajte da se zamenite, na primer, vikendom da bi vam bilo jasnije kako ona provodi svoj dan.

Povezane vesti

Iskoristite svoje prednosti

Iako zvuči kao gruba generalizacija, često su mame više sklone panici i izraženim emotivnim ispadima kada se dogodi neka "krizna situacija" vezana za njihovu bebu.

Za razliku od njih, tate uspevaju da ostanu smirene i racionalno pristupaju rešavanju problema. Razgovarajte sa drugim tatama, pronađite potrebne podatke na Internetu, verujte i vi svom šestom čulu (zašto bi intuicija bila privilegija samo žena), pokušajte da uvek vidite "širu sliku", kako bi u trenucima kada treba da reagujete brzo baš vi bili prisebni, staloženi, smireni.

Izborite se za svoj status

Kada o svojoj bebi počnete da brinete na vreme, tačnije, od njenog rođenja, vi odmah uspostavljate odnos bliskosti i poverenja sa njom. Nosite je, mazite, ljuljuškajte, tepajte. Beba se vezuje za mamu najviše zbog dojenja, ali i zato što upravo mama zadovoljava većinu njenih drugih potreba. Ukoliko razvijete takav odnos sa bebom, imate dobru osnovu za izgradnju dobre komunikacije sa detetom i ubuduće.

Međutim, uvek postoje i primeri onih tata koji na svoju decu dok su bebe i ne pokušavaju da se naviknu. Oni čekaju da deca porastu i unapred smišljaju zajedničke aktivnosti. Posebno su u tome domišljati očevi sinova koji već od prvih dana imaju ideju da će zajedno ići na pecanje ili fudbalske utakmice. Ipak, ovakav stav je sasvim pogrešan. Sa jedne strane, deca su zahvalna. Kad god im se posvetite, biće radosna. Sve do njihovog puberteta imaćete priliku (oni će vam je velikodušno podariti) da se uključujete i isključujete u njihov život po sopstvenoj želji. Zašto vam deca to dopuštaju?

- Vole vas, nesvesno su spremni da vam oproste i teže greške.

- Nedostajete im, pa se zadovoljavaju onim što od vas dobiju.

Dakle, iako će vam vaše sadašnje bebe oprostiti ako se njima ne bavite od samog rođenja,  već čekate da malo poodrastu, ne zaboravite da postoji mogućnost da vam mame to ne zaborave. Vaše ne-uključivanje može bitno i trajno narušiti vaš međusobni odnos. Ipak, postoji još jedan važniji razlog da se u život svog deteta uključite od prvog dana.

To malo, preslatko biće je samo vaše. Ono nema nikoga osim vas. Bez vas je potpuno bespomoćno. Stavite ga na grudi, udahnite taj miris, osetite toplinu. Vaše dete je samo sada u ovom uzrastu, a vreme kada više neće hteti da se mazi sa vama i kada ćete zažaliti što više nije beba već je sada neopisivo blizu. Propustiti taj trenutak bebinog razvoja zato što čekate da ona poraste, zapravo znači sprečiti sebe da osetite nešto potpuno jedinstveno, nesvakidašnje i nezaboravno. 

Povezane vesti

Ne stidite se svojih pronalazaka

Eksperimentišite, istažujte, igrajte se. Na primer, primećeno je da određeni zvuci kao što je zvuk usisivača ili fena za kosu kod mnogih beba deluju potpuno umirujuće. Naučnici pretpostavljaju da je razlog tome što ovi zvuci bebu podsećaju na one koje je slušala dok je bila u maminom stomaku.

Ne, niste lošiji roditelj

Niko ne sme da vas ubedi da ste lošiji u obavljanju ovih aktivnosti nego mame. One se nisu "naučene" rodile, a vi niste manje pametni pa da ne možete brzo da savladate sve što one već znaju. Dakle, može se govoriti o različitim stilovima u vašem pristupu. Vi, prosto, u odnosu na mame mnoge aktivnosti obavljate DRUGAČIJE, a to važi ne samo za period kada je vaše dete beba, nego i kasnije, kada je vaspitanje mnogo izraženije nego nega.

Sa druge strane, za dete je uvek dobro da bude okruženo različitostima (podrazumeva se da one moraju biti u harmoniji) jer je to način da dodatno upoznaje svoje okruženje, nego da se ista osoba o njemu brine na uvek isti način.

Pedagog Jelena Holcer

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica