Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasnosti u kući

Roditelji često nisu dovoljno svesni opasnosti koje vrebaju decu - ne samo na ulici, nego i u kući, odnosno najbližem okruženju. Ovo je pokazala nedavna anketa koju su sproveli stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Beogradu, pripremajući ...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Na osmišljavanje preventivnog programa, prionulo se sa razlogom, zato što je u dečjem uzrastu smrtnost od povreda na prvom mestu. "S obzirom da je to veliki problem, moramo svi da ga rešavamo", upozorila je mr sci med. dr Milena Paunović, specijalista socijalne i fizikalne medicine.

Šta podrazumeva ovaj program preventivnih mera?

Preventivnim merama zaštite od povreda, prvo će biti obuhvaćena predškolska deca, zatim uzrasta od sedam do devet godina, koji je veoma rizičan. Opasan teren za povređivanje dece su stanovi, kuće i okućnice, da ne pominjemo saobraćaj! Povrede su moguće i prilikom sportskih aktivnosti, tokom igre u vrtiću, školi i svim drugim mestima na kojima se deca okupljaju.

Na spisku opasnosti od povreda našle su se i biljke. Kako?

Za mališane može da bude veliki rizik i držanje ukrasnog bilja u kući - na terasi ili u dvorištu. Mekano, šareno, često mirišljavo, ukrasno bilje je pravi mamac za mališane. Deca vole da dodiruju cveće, da ga čupkaju, grickaju, ponekad i progutaju, a da roditelji i ne slute da upravo ukrasna biljka koju  pažljivo gaje sadrži otrovne supstance, koje često deluju razorno na dečji organizam. Mogu čak ozbiljno da ugroze zdravlje, pa i život deteta.  

Kako roditelji da se bolje informišu o opasnim biljkama?

Kada program zaživi, roditeljima (posebno ljubiteljima sobnog bilja) će biti omogućeno da se detaljno upoznaju sa svojstvima pojedinih biljaka, što podrazumeva dobru obaveštenost radnika u cvećarama. Ovaj segment zaštite obrađuju lekari Zavoda za javno zdravlje i stručnjaci za hortikulturu Šumarskog fakulteta u Beogradu. Uradiće se fotografije otrovnih biljaka i razmestiti po cvećarama i drugim mestima za prodaju cveća.

Najbolje je, ipak, da se otrovne biljke sklone od dece, ma koliko lepe, da se ne drže u kućnim uslovima, kako bi deca bila bezbednija.

Svaka lokalna zajednica ima svoje specifične probleme, zavisi da li je urbani ili ruralni deo naselja u pitanju

- Deca na selu se povređuju na jedan, a u gradu na drugi način. Program mera zaštite sadrži i prevencije povreda i trovanja u poljoprivredi (na primer, igra u blizini poljoprivrednih mašina je vrlo opasna). Pored svih faktora rizika, program obuhvata i mere zaštite. Realizovaće ih, pre svega, porodica, vrtići, škole i svi koji se bave decom.

Koje još mere mogu da preduzmu roditelji kako bi zaštitili decu od povređivanja?

Roditeljima će biti sugerisano i kako treba da izgleda dečji krevetac, gde da se postavi. Ako je uz prozor, dete može da pokuša da se penje, da se kači na zavesu i ispadne. Važan je i razmak između letvica zaštitne ogradice (da ne može da provuče glavu). Preventivni program zaštite dece od povreda ističe i značaj sigurnosnih sistema na prozorima, da prozor ne može da se otvori više od 10 centimetara.

To je dovoljno za ventilaciju i provetravanje prostora, a dete ne može da otvori i izloži se riziku pada sa visine - što se, nažalost, događa. Skrenućemo pažnju roditeljima da terase ne ostavljaju nedovršene, bez raznih predmeta na koje dete može da se popne - da bi videlo šta se dešava dole, nesvesno šta može da  mu se dogodi. Toliko ima situacija koje analiziramo i obrađujemo da smo i mi, iz stručnog tima, iznenađeni podacima na koje se sve načine dete povređuje.

Cilj ovog projekta, koji se radi sa Sekretarijatom za zdravstvo Skupštine Grada Beograda, jeste da se problem povređivanja dece svede na najmanju moguću meru.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica