Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 načina/vežbi za podizanje detetovog samopouzdanja

Pročitajte ove vredne lekcije o samopouzdanju.

Pre svega, bitno je da razlučite šta samopouzdanje predstavlja za vas, i koliko je potrebno da "vežbate" na tom polju (jedna od definicija samopouzdanja je - poštovanje prema samom sebi).

Pitajte vaše dete da li bi želelo da ima prijatelja koji bi bio veoma sličan njemu. Ukoliko dobijete potvrdan odgovor, znači da je dete zadovoljno samo sobom, a vaš je zadatak da to pratite i ne dopustite da se taj osećaj izgubi. Ako dete odgovori sa: "Ne", predstoji vam "vežbanje" sa njim.  

Povezane vesti

1. Uvek govorite samo istinu

Pitajte vaše dete kako se oseća kada ne govori istinu. Teško da može da se oseća lepo, pogotovo ako je neko drugi svestan da je ono izreklo laž. A takve situacije lako uzrokuju stres. Ukoliko neko govori istinu, ima razloga da se dobro oseća.

Poenta je da pokažete detetu kako ste veoma ponosni na njega kad god vam govori istinu, pa makar ona sama po sebi bila neprijatna za vas. 

2. Preuzmite odgovornost

Ako su vaša deca kriva za nešto što se dogodilo, to im i recite - jasno i glasno. Ne krivite druge, i ne tražite izgovore. Objasnite mališanima  kako da preuzmu odgovornost za svoje postupke, a sledeći put ćete biti ponosni jer su oni preuzeli ulogu odgovorne osobe.

3. Udelite kompliment

Svako voli da dobija komplimente, verovatno i vama to izmami osmeh. A vaša zahvalnost osobi koja vam je udelila kompliment - nju će da učini srećnom. Ovde je reč o dvostrukoj nagradi!

Povezane vesti

4. Završavajte svoje obaveze na vreme

Ukoliko vaše dete ima neku radnu obavezu, na primer, da napravi masku za vrtić, da uradi domaći za školu - postarajte se da to uradi što pre. Kada je jednom nešto završeno kako treba - onda je završeno, i tu nema šta više da se priča. Ostaje samo dobar osećaj ispunjenja, rasterećenja i marljivosti. Ako se obaveza odloži - postaće naporna i stresna, pogotovo kada na red dođu ostale uobičajene porodične aktivnosti (večera, kupanje, gledanje TV-a pred spavanje...). Još ako se za ono što nije završeno bude čekalo jutro - nivo stresa će biti znatno veći. Zbog toga - završavajte svoje obaveze na vreme!

5. Izbegavajte negativne osobe

Objasnite detetu da bi bilo dobro da bira one drugare koji su uvek veseli, raspoloženi za igru, koji imaju lepo mišljenje i o sebi i o  drugoj deci. Posmatrajte prijatelje vašeg deteta i usmerite ga prema prema onome što je dobro u njihovom ponašanju.

6. Pomažite i drugima da podignu nivo svog samopouzdanja

To možete da sprovedete u delo ako najpre "provežbate" na sebi, pa pokažete na svom primeru. Neka drugi jasno vide da vam se dopada njihova frizura, osmeh, način na koji nešto rade, čestitajte im na dobro odrađenom poslu. Zaista je lep osećaj kada vam se neko zahvali na rečima podrške.

7. Veliki snovi o budućnosti

Vaša deca treba da znaju da je sasvim u redu da maštaju o svojoj budućnosti. Neka budu poznati fudbaleri, glumci, astronauti... Neka budu upravo oni koji će da donesu mir i ljubav celoj planeti.

Kada sanjarimo o našoj budućnosti, sebe uvek vidimo u pozitivnom svetlu.

8. Roditelji nisu manje važni od prijatelja

Veoma je važno da to naučite decu. Ona moraju da znaju kako će im roditelji u životu uvek biti potrebni.

Povezane vesti

9. Budite zdravi

Vežbajte svakodnevno! Hranite se namirnicama koje su neophodne organizmu da bi bio zdrav. Naravno, lakše je reći nego sprovesti u delo da svi članovi jedne porodice ručaju grašak, boraniju, kupus... Ali, ni hrana nije sve. Ljudsko telo u velikom procentu čini voda. Koliko vaše dete popije čaša vode dnevno?

10. Izbor slobodnih aktivnosti je važna stvar

Da li ste dozvolili vašem detetu da odabere neku slobodnu aktivnost? To može da bude plesna sekcija, folklor, karate... u okviru vrtića ili škole. Možda ono ipak više želi da provodi slobodno vreme uz zanimljivu knjigu, ili vozeći bicikl. Neka dete samo odabere, a vi nemojte da vršite pritisak. Ni vi niste pitali ženu za mišljenje što se tiče odlaska na fudbal. Jer da se ona pitala, verovatno bi odabrala da joj nešto pomognete u kući, ili da prošetate.

Svaki put kada vaše dete bude postiglo uspeh u okviru aktivnosti koju je odabralo, bićete ponosni i vi i ono!

Za dobro samopouzdanje - budite ponosni, zadovoljni i srećni!

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica