Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život porodice

Mislite na sebe, reagujte na nasilje

Autor Nataša Đorđević-Misić
Autor Nataša Đorđević-Misić
Izvor:

Žrtve, koje su najčešće bile žene, ali i deca - živele su u strahu, stidele se nasilnikove sramote, osećale tuđu krivicu. U svojoj borbi su bile same, sve do momenta osnivanja SOS telefona i ženskih organizacija koje su prve počele da pružaju podršku i pomoć. Danas kod nas ima preko trideset organizacija i SOS telefona koje rade sa ženama žrtvama nasilja.

Autonomni Ženski centar iz Beograda je jedna od prvih takvih organizacija kod nas, osnovana 1993. godine. One koje su ga osnovale,  simbolično su izabrale 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava kao dan početka rada, i time pružile najveći poklon svojim sugrađankama. Sa idejom i ciljem da je osnovno ljudsko pravo: život bez nasilja.

Iako nasilje u porodici postoji vekovima, o njemu se ne uči ni na jednom fakultetu. Znanja kojima danas raspolažemo (o ovom problemu) su uglavnom bazirana na iskustvima ženskih organizacija koje se bave nasiljem nad ženama i decom u svetu i kod nas. Od aktivistkinja i volonterki, danas u Ženskom centru rade eksperti iz ove oblasti, koje prenose znanja edukujući volonterke na novoosnovanim SOS telefonima u našoj zemlji. Ali i stručnjake iz relevantnih institucija koje rade na  zaštiti, razrešavanju i zaustavljanju daljeg nasilja u porodici.

Kakvo je ovo vreme došlo

Dugogodišnjim lobiranjem, ne samo Ženskog centra već i cele mreže ženskih organizacija kod nas, ali i uslovljena evropskim standardima - i naša država sankcioniše nasilje u porodici kao krivično delo (od marta 2002. godine). Sa usvajanjem Porodičnog zakona 1. jula 2005. godine, donose se Zaštitne mere od nasilja u porodici. To su ključni momenti kada su se «otvorili» mediji, institucije... Sve ove promene su teško pale pojedinim nasilnicima. Neki od njih su čak komentarisali: «Kakvo je ovo vreme došlo, ne smeš svoju ženu da udariš?!» Neverica još uvek vlada kod takvih siledžija, ali ih advokati upozoravaju na sankcije od uslovne do višegodišnje zatvorske kazne.

Nasilje-rizik po zdravlje

Svetska zdravstvena organizacija je pre tri godine upozorila kako je  najveći rizik po žensko zdravlje - nasilje u porodici. Podaci o nasilju su i dalje alarmantni - svaka četvrta žena u Evropi je žrtva nasilja u porodici. Kod nas istraživanje Viktimološkog društva Srbije ukazuje na poražavajuće brojke: svaka druga žena je žrtva psihološkog nasilja, a svaka treća fizičkog nasilja. Prema istraživanju Udruženja sudija za prekršaje Republike Srbije (iz 2003. godine), žrtve nasilja su u oko 76,19 odsto slučajeva žene, dok su izvršioci u 86,7 odsto slučajeva muškarci. A kada su žrtve, u preostalim slučajevima - muškarci, najčešće su žrtve svojih sinova... nasilje im se vraća kao bumerang. Podaci Ženskog centra i ostalih organizacija koje se bave ovim problemom su slični. Ukazuju da je žrtva u najvećem procentu žena a nasilnik muškarac, i to bez obzira na godine, zanimanje, nivo obrazovanja, poreklo, socijalni status...

Još puno predrasuda

Na Trećem samitu šefova i vlada država članica Saveta Evrope, pored konstatacije da je nasilje nad ženama u porodici u porastu, rečeno je:

«Porodično nasilje je jedno od najrasprostranjenijih oblika kršenja ljudskih prava na svetu»,kao i da mora biti suzbijano u svim državamačlanicama.

Nažalost, i pored svih promena - od usvojenih zakona i sve više senzibilisane javnosti i institucija, kao i primera dobre prakse - efikasne i adekvatne pomoći, put izlaska iz nasilja je i dalje težak. I dalje su prisutne brojne predrasude i nerazumevanje. Zato je važno da se stalno otvoreno govori o nasilju u porodici. Iako su podaci poražavajući i ukazuju koliko je ovaj problem prisutan u porodicama - ne samo u svetu, nego i kod nas,  opominju da je vreme da mislimo na sebe i da regujemo na nasilje.

Imate pravo na život bez nasilja, i on je moguć. Na to ukazuju iskustva žena koje su našle svoj put na kojem nema nasilja.

O Ženskom centru

Autonomni Ženski centar iz Beograda je i dalje jedna od retkih organizacija koja pruža profesionalnu podršku ženama da prevaziđu traumu nasilja u porodici. Pruža sve relevantne informacije u vezi nasilja u porodici, pruža emotivnu i psihološku podršku, daje informacije o vašim pravima i kako da ih ostvarite, posreduje u institucijama, povezuje vas i sa drugim ženskim organizacijama u vašem gradu.

Ženski centar pruža sledeće usluge:

SOS telefon: 011/2645-328

Individualne konsultacije

SOS pravne konsultacije, telefon: 011/2656-178 

Advokatske konsultacije

Grupe samopomoći

Sve informacije o radu, projektima, publikacijama, saradnji i svim aktuelnostima, dostupni su vam i putem Interneta:    

www.womenngo.org.yu

Najnovije

Vesti

Porodica