Modrice nekad mogu da budu simptom leukemije: U 5 stvari se razlikuju od "običnih"

Pročitajte kako izgledaju modrice kod leukemije, odnosno po čemu se razlikuju od "običnih" modrica.

Shutterstock

Kada se pomene leukemija, modrice su simptom koji većini verovatno prvo padne na pamet. To zaista jeste četvrti najčešći simptom koji prati ovu bolest, pa nije ni čudo što se mnogi zabrinu kada primete modricu na koži.

Modrice su zapravo malo krvarenje koje se dešava ispod kože, usled čega se javljaju tamne, plave, ljubičaste ili crne mrlje na površini kože. U najvećem broju slučajeva nisu razlog za brigu, već su samo posledica neke manje ili veće povrede.

Međutim, modrice koje se pojavljuju kao simptom leukemije jesu slične ovim "bezopasnim", običnim, ali postoje neke razlike.

Kako izgledaju modrice koje su simptom leukemije

1. Pojavljuju se na neobičnim mestima – kod leukemije se modrice obično pojavljuju na mestima gde ih inače ne biste očekivali. Na primer, kod dece mogu da se pojave iza ušiju, na licu, zadnjici, grudima ili glavi.

2. Ima ih mnogo – nije neobično da imate nekoliko modrica na telu odjednom, posebno ako ste fizički aktivni, pa su i veće šanse da se negde usput udarite. Međutim, mnoštvo modrica za koje nemate objašnjenje odakle na koži, razlog su za brigu.

3. Ne znate zašto se pojavljuju – kod leukemije se modrice pojavljuju bez očiglednog razloga, odnosno kada ni na koji način ne povredite taj deo tela, a stvori se modrica. Takođe, može da se desi da modrice izlaze na koži i posle najblažeg udarca, koji inače ne bi izazvao plavilo na koži.

4. Ostaju na koži duže nego inače – kada su simptom leukemije, modrice mogu duže da ostaju na koži i da nastavljaju da rastu, piše leukaemiacare.org.uk. Uobičajeno je da modrice prolaze posle dve do četiri nedelje, ako traju duže od toga, savet je da odete kod lekara.

5. Primećujete povećano krvarenje – modrice su oblik krvarenja (samo ispod kože), a krvarenje iz drugih delova tela može takođe da ukaže na leukemiju – na primer, obilne menstruacije, često krvarenje iz nosa, krvarenje desni.

Kao i kod većine simptoma kada je u pitanju leukemija, modrice se pojavljuju usled manjka zdravih krvnih zrnaca u koštanoj srži.

Osip na koži

Pored srednjih ili velikih modrica na koži, jedan od simptoma leukemije koji može da se javi je i osip, koji se naziva petehije. U pitanju su sitne crvene tačkice koje su zapravo sitne modrice, samo su grupisane, tako da izgledaju kao osip.

Može da budu ljubičaste, crvene ili braon boje i obično se pojavljuje na rukama, nogama i stomaku, ali može da se javi i u ustima ili oko očiju. Ove tačkice se pojavljuju zbog oštećenja malih krvnih sudova.

Petehije inače mogu da se jave i kod zdravih ljudi i bezopasne su, a pojavljuju se usled fizičkog napora u telu – na primer, jakog kašljanja, povraćanja ili plakanja. Međutim, kod obolelih od leukemije mogu da počnu da se pojavljuju iako nikad ranije nisu.

Modrice ili osip na telu nisu odmah razlog za brigu jer u najvećem broju slučajeva nisu opasni. Međutim, ako vam se modrice često pojavljuju ili predugo ostaju na koži, najbolje bi bilo da odete kod lekara.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Mina i Olivera Marinković  MONDO/U. Arsić