ODLOŽITE CIKLUS PRED LETOVANJE BEZ POSLEDICA: Dr Ivana nam savetuje da to nikada ne radite na svoju ruku

Bliži se letovanje ali ti dani će se poklopiti sa vašim ciklusom. I pre nego počnete da očajavate, pitate se šta možete da uradite da odložite menstruaciju bez posledica. Ove letnje dileme razrešava za Yumamu dr Ivana Pavlović.

Shutterstock, Privatna arhiva Ivana Pavlović

Pitali smo dr Ivanu Pavlović, specijalistu ginekologije i akušerstva i citologa za savet, kako se snaći u ovakvim neželjenim situacijama kada se menstrualni ciklus poklapa sa odlaskom na more, a da ne remetimo svoje zdravlje i uživamo u svim blagodetima plaže.

“Odlaganje ciklusa ne treba da nam bude redovna praksa, ali ako je neophodno uz konsultaciju ginekologa bezbedno je za većinu žena. Bitno je da je žena ginekološki zdrava i da nema komorbiteta( pridruženih oboljenja) koji su kontraindikovani za uvođenje hormonskih preparata.

Ukoliko žena koristi kontraceptivne pilule, nastavlja sa korišćenjem drugog pakovanja bez pravljenja pauze od 7 dana.

Drugi način je da se krene sa progesteronskim preparatom nekoliko dana pre očekivanog ciklusa(2-3 dana), koristi se 2 puta na dan, najduže 14 dana. Po prestanku uzimanja tablete, ciklus će se ubrzo uspostaviti najčešce za 1-2 dana.

Ukoliko koristite terapiju za odlaganje ciklusa, kontrolisano, ponekad npr. jednom godišnje to neće uticati na hormonski status, samim tim ne utiče ni na plodnost. Često odlaganje ciklusa “na svoju ruku”, može dovesti do hormonskog disbalansa, što za posledicu može imati poremećaj menstrualnog ciklusa, ovulacije, pa i problema sa začećem. Naglasila bih još, ukoliko koristite gestagenske preperate za odlaganje ciklusa, to vas neće štititi od neželjene trudnoće, nemaju kontraceptivno dejstvo.”

Kakve su posledice odlaganja ciklusa?

“Ciklus posle odlaganja može biti obilniji i bolan, takođe osećaj nadutosti, glavobolja može se javiti. Uglavnom su to posledice odlaganja ciklusa, ali česta odlaganja mogu dovesti do hormonskog disbalansa, što za posledicu ima poremećaj menstrualnog ciklusa.
Ukoliko osetite bol u grudima, nedostatak vazduha, otok nogu, trnjenje u nogama ili rukama, nepravilan rad srca, prestanite sa upotrebom leka, to može biti alarm da je došlo do formiranja tromba.”

Ako se desi da morate da se kupate u vreme ciklusa - koje menstrualne proizvode preporučujete i kako se tada ponašati?

“Kupanje u moru za vreme ciklusa može sa menstrualnom čašicom ili tamponom. Posle izlaska iz vode obavezno zamena tampona i presvlačenje u suv kupaći kostim. Što se tiče kupanja u bazenu za vreme ciklusa to nije preporučljivo.”

Da li ima mesta strahu da ćete "procuriti" dok se kupate ili kada izlazite iz vode?

“Ukoliko je ciklus obilan prvi ili drugi dan, moj je savet da tih dana preskočite kupanje. Kada se intenzitet krvarenja smanji onda može kupanje uz redovno menjanje tampona i kupaćeg kostima. Pri tome se mora voditi računa o higijeni ruku. Naglasila bih još da voda ne sme biti hladna i u toku najtoplijeg dela dana ostanite u haladovini.”

Naravno tokom letnjeg perioda, brojni su izazovi za žensko reproduktivno zdravlje prisutni, pa smo pitali doktorku za savet:

Koje su najčešće ženske infekcije i ginekološki problemi leti i kako ih sprečiti - upale jajnika, kandidu?

“Tokom sezone kupanja u moru i bazenu često se srećemo sa gljivičnim infekcijama. Preventivnom upotrebom vaginalnih probiotika podižemo odbrambeni mehanizam vaginalne sluzi.

Svaka pojava peckanja, sekreta neprijatnog mirisa zahteva uzimanje briseva i adekvatnu terapiju. Ukoliko već postoji patogena bakterija u va**ni, izlaganje hladnoći, sedenje na mokrom peškiru, kupanje u hladnoj vodi mogu dovesti do pada imunog sistem i širenje infekcije, što dovodi do upale jajovoda i jajnika. Svaka infekcija ostavlja priraslice, što za posledicu može imati infertilitet, vanmaterične trudnoće i još puno drugih problema.”

Da li je mokar kostim koji se ne presvlači opasnost za devojčice i odrasle žene?

“Mokra i topla sredina pogoduje razvoju bakterija i gljivica. Zato bi trebalo po izlasku iz vode obući suv kostim.”

Još jedna uobičajena pojava na plažama, su deca koju roditelji skidaju nage da bi se nesmetano kupali i uživali. Da li je to bezbedno i preporučljivo, iz ugla medicine, i pitali smo:

Da li deca treba da se kupaju naga, idu po plaži bez kupaćeg?

“Mišljenja sam da malo dete treba da se kupa u peleni za kupanje, po izlasku iz vode treba mu obući suv veš. Deca na plaži bi trebalo da nose kupaći kostim, koji stiti kožu od peska i iritacije.”

Na našem tržištu pojavili su se i moderniji menstrualni proizvodi, koji deluju idealno baš za korišćenje u letnjem periodu.

Da li su menstrualne čašice, menstrualne gaćice preporučljive, iz ugla ginekologa? Šta su prednosti, a šta mane?

“Menstrualne čašice su sve popularnije na tržistu. To su proizvodi namenjeni za višekratnu upotrebu, ali mora se voditi računa da se prilikom aplikovanja ne unese infekcija. Nekada je potrebno vremena da se nađe prava veličina čašice, aplikacija je zahtevnija nego kod uloška, takođe potrebno je pravilno održavanje pre, za vreme i posle ciklusa.

Kao pozitivne strane izdvojila bih sigurnost, praktičnost, ekonomičnost, izostanak neprijatnog mirisa i iritacije. Loše strane su, treba vremena da se nauči kako se koristi i nezgodna je za pražnjenje u javnom toaletu.

Što se tiče menstrualnih gaćica postavlja se pitanje kako se održavaju i peru. Veš koji se pere u hladnoj vodi ili na temperaturi nižoj od 60 stepeni ne ubija bakterije i druge mikroorganizme."

Da li boravak u klimatizovanoj prostoriji bez čarapa ili bosa predstavlja opasnost od prehlade i upale jajnika?

"Sama hladnoća neće dovesti do prehlade, upale jajnika, jajovoda ili bešike. Da bi došlo do infekcije potrebno je prisustvo bakterija. Sama anatomija i blizina creva, pogoduje lakšem širenju patogenih bakterija kod žene nego kod muškarca. Žene koje su imale već infekciju, u većem su riziku da je ponovo imaju. Ako ste osetljive i sklone infekcijama jačajte imuni sistem.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Majka irskih trojki  TikTok/taelynmacdonald