Kada ste bolesni sami s decom, ne samo da nemate vreme i priliku da odmorite, spavate, pozabavite se svojim zdravljem, nego ste primorani da decu čuvate, hranite, prepovijate, ukratko ništa od redovnih obaveza se ne smanjuje. 

Pre svega ne paničite, potražite pomoć a ako je nema, pokušajte sa ovim savetima i trikovima mama, koje su bile u sličnim teškim situacijama:

Vašem telu je potreban odmor da bi se oporavilo. Isprobajte neke od ovih strategija za više spavanja:

Ako imate bebu: obratite pažnju na onu staru izreku „spavajte kada beba spava“. Dok ste bolesni, svakako bi trebalo da iskoristite vreme kada beba spava da se i sami malo odmorite.

Ako imate malu decu: Ako ste dovoljno srećni da imate jedno od ovih mališana, dremajte kada oni zadremaju. Ako ne, iskoristite činjenicu da verovatno rano idu u krevet. Nije sramota leći na spavanje i pre 20 sati.

Ako imate stariju decu: sprovedite mirno vreme. Ovo je dobra prilika da dozvolite svojoj deci da vežbaju empatiju. Usmerite ih ka tihim aktivnostima, a zatim zatvorite oči na nekoliko minuta.

Kada ne možete da zaspite, barem ostanite mirni da biste se malo odmorili. Razmislite o tome da premestite na kauč ili krevet sve što vam je potrebno.

Ako imate bebu: uverite se da su pelene, maramice, krema za osip od pelena, majice koje se lako zakopčavaju, itd. sve na dohvat ruke. Razmislite o stavljanju u dubak, prostor na podu, krevetac starije bebe sa igračkama u bezbednom prostoru u blizini. Iako vreme ispred ekrana možda nije vaš prvi izbor za vašu bebu, očajna vremena zahtevaju očajničke mere, ako je to jedino što će vaše dete okupirati a vama dati malo vremena da odahnete, ne libite se od gledanja crtaća, slušanja pesmica ili video poziva omiljenoj baki.

Ako imate malu decu od 2 - 3 godine: Ova deca imaju neograničenu energiju, žele da budu sa vama svake sekunde i mogu da vam unište kuću ako ostanu sami ili bez nadzora makar i trenutak. Evo nekoliko ideja kako da zaokupite te male nestaške.

Korišćenje tableta, kompjutera, telefona je sada nužnost i ne mora biti nekorisno: Verovatno imate loša osećanja u vezi vremena ispred ekrana i korišćenja tableta za svoju decu. Ipak, gledajte na ovo kao na priliku, a ne kao na izvlačenje. Deca ne moraju samo da gledaju crtane po ceo dan.

 • Možete zajedno da gledate porodični film, koncert ili obrazovnu emisiju i razgovarate o tome (ako imate energije).
 • Možete staviti audio-knjigu ili e-knjigu za njih. Ova dodatna upotreba elektronike je privremena, i ovde postoji mnogo mogućnosti za obogaćivanje. Nije dozvoljena krivica.

Iznesite nove igračke

Ako imate neke igračke koje su potpuno nove ili se sa njima neko vreme nisu igrali, sada je odličan trenutak da ih izvadite.

Zabavite se zajedno, dok ležite:

 • Neka se igraju doktora sa vama kao pacijentom.
 • Neka vam 'čitaju' iz slikovnice.
 • Pošaljite ih u lov na blago, da pronađu nasumične predmete (ili stvari koje su vam potrebne) iz cele kuće.
 • Verbalno ih usmerite na stazu sa preprekama podstičući ih da puze/skaču/okreću, itd.)
 • Zamolite ih da vam naprave određenu stvar od kockica
 • Neka vam nešto nacrtaju
 • Režirajte predstavu ili lutkarsku predstavu
 • Pomozite im da naprave tvrđavu od ćebadi, sa uglom u kome možete da se odmorite.

Kako se igrati sa svojom decom dok ležite

Ako imate stariju decu: Neka vam pomognu. Starija deca mogu da vam donesu čašu vode, zagreju lonac supe ili pomognu mlađoj braći i sestrama. Ozbiljno, pustite tu decu da rade. Ovo je divna prilika da im pomognemo da vežbaju empatiju i da im dozvolimo malo više slobode i odgovornosti.

Potražite pomoć

Podrazumeva se da ako imate muža ili stariju decu u kući, oni moraju da budu zauzeti pomaganjem.

Ako imate bebu: da li bi prijatelj ili komšija mogao da dođe da drži bebu čak i sat vremena dok se vi odmarate? Možda bi komšinica koju poznajete cenila da uskoči kao pomoć.

Ako imate stariju decu: da li mogu da idu kod prijatelja, dok odležite

Od velike je pomoći i značaja graditi mrežu prijatelja, komšija, poznanika sa kojima možete da se ispomažete, u ovakvim teškim situacijama. Možda mogu da vam pričuvaju decu, dok vam nije dobro, odete kod lekara, po lek, što ćete im vratiti kada i kako njima to bude potrebno. Svakome treba saveznik.

Potražite pomoć od lekara ako vaši simptomi izgledaju zaista zabrinjavajuće. Stavljanje dece u auto i odlazak po lekarsku pomoć, nije zabavno, ali ako vam telo govori da nešto zaista nije u redu, potražite pomoć pre nego što to izmakne kontroli. Ovako štite i svoju decu, jer ako vama nije dobro, nije nikome. Ne možete da brinete o svojoj porodici ako ste potpuno nesposobni.

Priprema je pola uspeha

Predupredite teške situacije time što ćete ih dočekati što spremnije:

 • Proverite svoju kutiju sa lekovima i opskrbite se svime što vam može zatrebati. Da li imate lekove protiv bolova, lekove protiv prehlade, za stomak?
 • Uverite se da imate hranu koja se lako priprema u ostavi ili u zamrzivaču. Ne želite da sebi pravite supu od nule ili da trčite u prodavnicu po slane krekere kada se osećate grozno.
 • Razmislite ko bi mogao da čuva vašu decu ako se razbolite. Potražite obdaništa ili prijatelje koji mogu da uskoče.
 • Ako su dovoljno stari, uverite se da radite sa svojom decom kako biste ih ohrabrili da preuzmu neke male obaveze kao što su oblačenje, čišćenje malih nereda i uzimanje lakih obroka i grickalica za sebe.
 • Postavite svoj dom na takav način da deci bude lako da sami rade stvari. Na primer, zdrave grickalice i jela za decu treba da budu na policama koje mogu da dosegnu.
 • Ako imate malu decu, sakrijte malu zalihu igračaka da biste ih oduševili na dan kada se osećate loše. Nova bojanka, nekoliko dodatnih setova kockica ili automobil na koji su zaboravili oduševiće ih i pružiti vam nekoliko minuta mira dok se igraju.
 • Čuvajte se. Da li uzimate vitamine, pijete dovoljno vode i spavate onoliko koliko vam deca dozvoljavaju? Dajte prioritet sopstvenoj brizi.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mama ima super trik kako da deca očiste sve za sobom TikTok/fawn_design

BONUS VIDEO