Koliko dugo žive komarci u stanu pitanje je na koje se ne može dati precizan odogovor, ali postoji prosečni vek za koji stručnjaci tvrde da je oko deset dana. Komarci mužjaci obično žive samo deset dana. Ali oni ne ujedaju i hrane se samo sokovima iz prirode. Ženke komaraca, s druge strane, hrane se našom krvi i žive oko četiri nedelje. Kada na jesen zahladi, komarci izumiru. Oni koji prežive mogu da opstanu u prostorijama do šest meseci.

Komarac može da preživi i nekoliko nedelja u stanu, pod uslovom da nađe dovoljno hrane. Samo krv nije nužno dovoljna. Potrebna je i voda bez koje ženka može da preživi samo nekoliko dana.

Šta privlači komarce?
Da li ste ikada čuli da komarci vole CO2, odnosno ugljen-dioksid? Mi ga izdišemo, a komarci ga upijaju. Prate miris koji mi ne osećamo i tako pronalaze sledeću žrtvu. Koga komarci tada više vole da ujedu zavisi od hemije u telu i krvne grupe. Navodno više vole nultu krvnu grupu. Verovatno su najbezbedniji ljudi sa krvnom grupom A.

Ako ste pobornik prirodne medicine, protiv komaraca je najbolje  da napravite rastvor 100 ml vode, nekoliko kapi alkohola i limuna, jer poznato je da komarci ne vole citruse. Ovaj rastvor mogu da koriste deca i odrasli ako nisu alergični na neki od satojaka. Takođe ih odbija lavanda, pa ovakava rastvor možete praviti i sa esencijalnim uljima. Vodite računa da ne rastvor ne dospe u oči.


BONUS VIDEO

BIO-TERORIZAM: Komarci - ratnici  Kurir TV


Izvor: Yumama