Flašu za vodu retko peremo, jer je logika većine da u njoj stoji samo voda, pa nema potrebe za tim. Ovo je svakako pogrešno jer se u bocama nakuplja mnogo više bakterija i prljavštine nego što možemo da pretpostavimo.

Svi imamo bar jednu bocu kod kuće za vodu, a neki je koriste svakodnevno: flaše za piće od plastike, nerđajućeg čelika ili stakla za dugoročniju upotrebu savršeni su pratilac na igralištu, školi, sportu ili šetnji tokom vikenda. One se mogu lako i temeljno očistiti. One su i ekološki prihvatljiva alternativa plastičnim bocama za jednokratnu upotrebu, jer dobri modeli od nerđajućeg čelika obično traju mnogo godina.

Ruku na srce, koliko često čistite svoje flaše za piće? Naročito ako ih napunite vodom iz česme, verovatno ćete ih retko temeljito ribati. Na kraju krajeva, to je samo voda! Nažalost, studije pokazuju da čak i u bocama u kojima koje se drži samo voda, praljavština se brzo nakuplja. Bakterije uglavnom dolaze iz naših usta i pljuvačke, ali su se u flašama našle i crevne bakterije koja su pretnja za zdravlje. Stoga nije iznenađujuće što su neke od klica potencijalno opasne po zdravlje i mogu izazvati bolesti kao što su gastrointestinalne bolesti.

Flašu za piće treba prati svakodnevno toplom vodom i sapunom za suđe. U zavisnosti od boce i materijala, koristite i meku četku za sudove. Ne zaboravite poklopac! Klice se najbolje mogu gnezditi u njegovim žlebovima. Na kraju, osušite bocu čistom krpom. Čistite je i sirćetom jednom nedeljno: bocu za piće napunite sirćetom i vrelom vodom, protresite i ostavite da deluje oko tri sata. Zatim temeljno isperite i ostavite da se osuši.

BONUS VIDEO

SRBIJA CVETA SA NOVOROĐENIM BEBAMA! Iz Republičkog zavoda za statistiku obelodanili: U Beogradu je najmanji rast, A OVDE NAJVEĆI Kurir televizija

Izvor: Yumama