Malo stvari više razočarava od donošenja neukusne lubenice kući. Izbegnite da ikada više osećate grižu savesti tako što ćete naučiti kako da izaberete savršeno zrelu lubenicu.

Nekoliko jednostavnih vizualnih i zvučnih pokazatelja dovoljno je da svaki put napustite prodavnicu sa najslađom i najukusnijom lubenicom.

Obratite pažnju na pruge

Boja vaše lubenice pomoći će vam da otkrijete zrelost ploda. Trebalo bi brati lubenicu koja ima jak, dosledan uzorak pruga. Zelene pruge treba da budu tamnozelene, dok blede pruge treba da budu kremaste, svetložute boje. Ako je lubenica sjajna, verojatno je nedovoljno zrela.

Pregledajte stabljiku

Da biste odabrali lubenicu koja je imala dovoljno vremena da sazre, moraćete da pregledate njenu stabljiku, koja bi trebalo da bude suva i žutosmeđa. Zelena stabljika može značiti da lubenica još nije zrela i da će joj nedostajati ukusa i slatkoće.

Pokucajte

Iako vas drugi mogu znatiželjno pogledati, kucanje po lubenici može vam pomoći da odaberete najbolju. Lagano tapkajte voće i slušajte zvuk koji proizvodi. Ako zvuči duboko i šuplje, to ukazuje na to da voće ima više vode i da je verovatno zrelo. Suprotno tome, ako vaše kucanje zvuči jače, to može biti znak da vam je kora pregusta i da voće nije potpuno sazrelo.

Odaberite najtežu

Obavite brzi trening dok kupujete i podignite lubenice kako biste odabrali savršenu. Podignite nekoliko lubenica kako biste pronašli onu koja je najteža, upravo ona ima puno vode i slađa je od ostalih.

Odaberite pravi oblik

Potražite lubenicu koja je zaobljenija i ujednačenijeg oblika, za razliku od ovalne. Okrugle lubenice su slađe, dok one ovalnije imaju tendenciju da budu manje aromatične.

Kupujte ih u sezoni

Koliko god želeli da jedete lubenicu tokom cele godine, najbolje vreme za kupovinu ovog voća je tokom njegove sezone, koja traje između juna i septembra.

Sada ste spremni za odabir najboljeg od najboljih i uživajte u ovoj niskokaloričnoj, hidratantnoj i zdravoj poslastici celo leto.

Yumama/klix.ba