Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izostanak menstruacije: 7 razloga zašto ciklus kasni, a nije trudnoća u pitanju

Da, znamo vašu prvu pomisao kada vam menstruacija kasni - Možda sam trudna. Ne mora da znači! Pogledajte šta još može dovesti do izostanka ciklusa.

  Izvor: Foto: Shutterstock 340210601

Ukoliko vam kasni menstruacija, sasvim je razumljivo da se odmah zapitate da li ste u drugom stanju. Svi misle da je to jedini razlog za izostanak menstruacije, a zapravo ih ima mnogo.

Povezane vesti

Povezane vesti

Pogledajte šta sve može dovesti do kašnjenja ciklusa:

1. Kontracepcija

Da, kontraceptivne pilule regulišu ciklus, ali ako ih koristite duže nego što bi trebalo, može doći do problema, pa samim tim i izostanka menstruacije. Zato je važno da pratite upute lekara i ne koristite ih duže od 21 dan.

2. Sindrom policističnih jajnia

U toku menstrualnog ciklusa, svaki jajnik stvori nekoliko folikula, koji potom otpuštaju jajne ćelije u toku ovulacije. Žene sa policističnim jajnicima često imaju dodatne folikule, pa se proces produži. Ukoliko se ne otpusti jajna ćelija, neće doći do menstruacije.

PCOS ima i druge simptome, poput viška kilograma i povišenih muških hormona.

3. Stres

Emotivni problemi utiču na deo mozga koji kontroliše hipofizu, a ona, potom, reguliše rad jajnika. Stoga, nije začuđujuće da usled stresa dođe do problema sa menstruacijom.

4. Nagla promena težine

Prevelik gubitak kilograma takođe može biti okidač za kašnjenje. Smanjena telesna masa neretko je uzrok problema sa menstruacijom.

Dobijanje kilograma takođe stvara sličan efekat, naročito ukoliko je povezano sa PCOS.

5. Perimenopauza

Menopauza obično dolazi oko pedesete godine, ali ne smemo zaboraviti i perimenopauzu, koja traje godinama unazad. Ona obično počinje oko četrdesetih, a propratni simptom je zapravo kašnjenje menstruacije.

6. Tumor hipofize

Iako je veoma redak, ako postoji, on može stvarati višak prolaktina. On je zadužen da podstiče majčino mleko, ali ujedno i odlaže menstruaciju.
Žene koje imaju nerednovne cikluse, uporne glavobolje, zamućen vid, ispuštanje mleka iako ne doje dete, trebalo bi da se obrate lekaru.

7. Dijabetes i bolesti štitaste žlezde

Ovi problemi zaista utiču na ciklus, naročito jer sprečavaju ovulaciju kod žena.

Bez obzira na to šta je okidač, dobro bi bilo da posetite lekara i posavetujete se. Naročito ukoliko se pojavi neko jače krvarenje u nekom periodu, potrebno je da pričate sa lekarom.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica