Nema mesta izgovorima ukoliko ste odlučili da povedete računa o zdravlju. Vetar i niske temperature ne treba da vam budu prepreka, jer mnogi stručnjaci tvrde da trening na otvorenom tokom hladnijih meseci ima brojne psihološke i telesne prednosti.

"Možda vam se ne sviđa pomisao na trening na otvorenom u zimskom periodu, ali tada je bolje i jednostavnije vežbati", kaže fizijatar Greg Vajt.

Osim što sagorevate kalorije, upijate vitamin D koji zimi mnogima nedostaje. On je vrlo važan za imuni sistem, ali i za zdravlje mišića i kostiju. 

Obucite se slojevito i vodite računa da se ne znojite previše, a posebno je važno da se što pre presvučete ako je odeća mokra.

Fitnes instruktor Ge Leri je predložio nekoliko ideja za vežbanje ukoliko se odlučite da izađete iz teretane i vežbate napolju. Pogledajte sjajne predloge ovog instruktora.

Bacite se na stazu

Možete da odete do obližnje škole ili parka kako biste obavili kardio trening. Ovakva vrsta treninga pospešuje cirkulaciju, varenje, zateže stomak, a pogodan je i za sagorevanje kalorija.

Iskoristite lišće

Rukama zahvatite hrpu suvog lišća pa je podignite uvis i bacite snažno na pod. To je pokret sličan onom koji u teretani obično izvodite sa medicinkom. Koristite sopstvfenu telesnu težinu i tako razvijate gornji i donji deo tela. Lišće je lagano, pa ćete uložiti više napora da ga lansirate na pod.

Trčanje po snegu

Šetanje po snegu u toku zimskih meseci može povoljno uticati na razvoj mišića nogu. Zapravo, sneg predstavlja otpor vašem telu, a vi prevazilazeći taj otpor jačate muskulaturu donjeg dela tela.

Klupa kao rekvizit

Obična klupa u parku može biti odlična sprava za sklekove i propadanja. 

Teretane na otvorenom

Većina parkova poseduje rekvizite za vežbanje, tačnije teretane na otvorenom, u kojima možete vežbati određene grupe mišića. One često imaju sprave identične kao i zatvorene teretane, pa možete vežbati mišiće i gornjeg i donjeg dela muskulature. To su veoma pogodna mesta jer ste na otvorenom, dišete svež vazduh i pritom vežbate.

S obzirom na to da se tokom zimskih meseci manje krećete, provodite više vremena kod kuće, iskoritite to vreme za vežbanje i svoje zdravlje.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!