Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vitalni i zdravi: 6 razloga zbog kojih je šetnja posle obroka važna

Svakodnevne navike i ishrana utiču na vaše telo, energiju, zdravlje pa i um, stoga je veoma važno da vodite računa o fizičkoj aktivnosti kako biste ostali vitalni i zdravi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko god je primamljivo leći na kauč nakon obroka, toliko je i loše po naše zdravlje. Zapravo, trebalo bi uraditi baš suprotno - ustati i prošetati. Hodanje je samo po sebi solidna vrsta vežbe, ali hodanje nakon jela je još korisnije za telo jer ubrzava metabolizam, poboljšava probavu i smanjuje osećaj stresa. Uz to, znatno smanjuje bol u mišićima, poboljšava spavanje i ubrzava cirkulaciju.

Šetnja nakon jela doprineće vam da postignete broj od 10.000 koraka, koliko je preporučljivo da se napravi tokom dana. Hodanje nakon jela ne morate doživeti kao pravo vežbanje, već kao rekreaciju.  Pre nego što obujete patike i krenete u šetnju, upoznajte koje su sve dobrobiti hodanja posle jela.

1. Poboljšava probavu

Nakon jela, proteini, elektroliti, voda, vitamini, ugljeni hidrati i ostale hranjivi sastojci počinju da se razgrađuju u telu i odlaze tamo gde je potrebno. Taj proces može se dodatno poboljšati hodanjem posle jela, jer ono ima važnu ulogu u varenju želuca i smanjuje vreme kretanja hrane kroz gastrointestinalni trakt, što rezultira bržom probavom i manjom nadutosti nakon jela. To je naročito korisno ukoliko se posle jela osećate pospano. 

2. Doprinosi smanjenju šećera u krvi

Nakon jela hrana se rastavlja na činioce. Istraživanje je pokazalo da samo deset minuta hodanja nakon večere može doprineti smanjenju glukoze u krvi, u poređenju sa drugim vremenskim intervalima tokom dana. To smanjuje rizik od dijabetesa tipa II ili bolesti srca. Hodanje takođe pomaže u smanjivanju oscilacija glukoze, odnosno pojave da tokom jela osetite povišen šećer, a onda se nakon jela osetite umorno.

3. Smanjuje stres

Šetnja nakon jela može imati smirujući učinak na telo, što može poboljšati raspoloženje, fokusiranost i koncentraciju. Laganije ili brže hodanje nakon svakog obroka izvrstan je način za povećanje termogeneze aktivnosti bez vežbanja, što podrazumijeva energiju koja se troši za sve što radimo, ne uključujući spavanje, jedenje i vežbanje. Osim toga, hodanje pomaže u proizvodnji serotonina, koji doprinosi da imamo dobar san, pomaže u regulaciji apetita, poboljšava učenje i pamćenje, povećava pozitivnu energiju.

4. Smanjuje bol u mišićima

Ako osećate bol u mišićima zbog vežbanja ili nekog drugog razloga, hodanje nakon jela može olakšati bol. Kretanje na mišiće i vezivna tkiva deluje poput podmazivača šaljući hranjive materije na određena mesta, a istovremeno izbacujući otpad, što doprinosi oporavku bolnih mišića.

5. Ubrzava cirkulaciju

Hodanje posle jela poboljšava protok krvi, a bolja cirkulacija doprinosi tome da hranljive materije odlaze na mesta potrebna za razvoj i održavanje kostiju, mišića i ostalih organa kako bi bolje funkcionisali.

6. Poboljšava spavanje

Možda dožete u iskušenje da prilegnete nakon obroka i zaspite. Kratka šetnja će vam omogućiti bolji san. Hodanje posle jela pomoći će vam da brže zaspite i imate dublji san, jer je serotonin zapravo preteča melatoninu, hormonu spavanja. Šetnja pre spavanja je najbolje rešenje za miran san i odmor.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica