Tokom i nakon trudnoće, nekako je prirodno da nam više glavni prioritet ne bude naše intimno zdravlje. Nažalost, to može dovesti do zanemarivanja sebe, što nikako nije preporučljivo. Zato izdvajamo stvari o kojim bi trebalo da mislimo radi sopstvenog zdravlja. 

1. Redovno posećujte ginekologa iako ne planirate više dece

Kada dobijete dete, to ne znači da više ne treba da brinete o svojim grudima ili intimnim delovima tela. Važno je da redovno posećujete ginekologa i pratite sopstveno zdravlje, bez obzira na to što ne želite više dece.

2. Nikada niste previše mladi za preventivni pregled dojki

Iako se neprestano ističe koliko je važno da žene starije od 45 godina redovno pregledaju dojke, zbog opasnosti od maligniteta, to bi trebalo da rade i one mlađe, naročito sa porodičnom istorijom bolesti. 

Prisetite se da li su majka, sestra, tetka, baka imale sličan problem i zakažite svoj pregled. 

3. Nije u redu da mišići karlice budu previše opušteni

Porođaj nekada može napraviti određeni broj promena na mišićima karlice, bez obzira na to da li je prirodni ili putem carskog reza. Kao rezultet toga, često se može desiti da nekontrolisano krene par kapi mokraće prilikom kijanja, kašljanja, smejanja. Ovo je normalna pojava u maloj količini i ne bi trebalo da traje duže od godinu dana. Ukoliko potraje i bude upornije, najbolje bi bilo obratiti se ginekologu.

Ako postane ozbiljniji problem vežbama možete ojačati te mišiće, a ako ste završili sa rađanjem dece - operacijom.

U svakom slučaju, vežbe mogu pomoći. Potrebno je dosta ponavljanja i vremena da se primeti razlika. 

4. Možete uraditi nešto po pitanju PMS-a

Da, postoje načini da smirite simptome predmenstrualnog sindroma. Redovna upotreba kalcijuma i magnezijuma može ublažiti fizičke simptome i promene raspoloženja kod nekih žena. Količinu suplemenata nikad ne treba sami da određujete, već to prepustite svom doktoru. Kombinacija magnezijuma i vitamina B6 takođe može biti od pomoći. 

Neke studije su pokazale da žene koje redovno vežbaju imaju manje bolne menstruacije.

5. Neplodnost može da se javi kod svakoga, čak i ako već imate dete

Iako rađanje deteta pokazuje da je vaša plodnost u redu, to ne znači da se problemi sa začećem ne mogu javiti kasnije. Ono što znamo jeste da, kako godine odmiču, sve teže možete ostati u drugom stanju. Iako ste rodili dete, ne može vam niko garantovati da će sledeća trudnoća doći lagano. 

Ako posle šest meseci aktivnih pokušaja ne zatrudnite, obavezno posetite lekara.

6. Seks ne treba da bude bolan, čak ni nakon porođaja

Bolan seksualni odnos je znak da nešto nije u redu. Bilo kakva neprijatnost u predelu vagine tokom seksa treba da vas upozori da se obratite lekaru. Bol može bit znak ciste, endometrioze, pa čak i infekcije mokraćnih puteva. Bilo koju vrstu nelagode ili neprijatnosti u karlici, bez obzira na to da li je u pitanju ciklus, seks ili vežbanje, treba da prijavite svom lekaru.

7. Ne morate da 'očistite' organizam od kontraceptivnih pilula pre trudnoće

Ako koristite kontraceptivne pilule, možete pomisliti da pre pokušaja da zatrudnite treba neko vreme da ih ne pijete. To nije tako. Iako bi bilo dobro piti prenatalne vitamine, nemojte pristajati na bilo kakve proizvode pre začeća. Doktori ističu da vam nije potrebno čišćenje nakon upotrebe hormona.

Zapratite nas i na Instagramu!