Kada se godišnja doba menjaju, naročito ako se temperatura naglo smanjuje, teško je održati redovne zdrave navike. Povrh svega, ni vežbanje na svežem vazduhu ne predstavlja zadovoljstvo, po snegu, kiši i slično... Da ne govorimo o svežem povrću i voću kog ima dosta manje zimi. Uz sve to, šanse su mnogo veće da vas uhvati virus i prehlada tokom jeseni ili zime. Kako biste održali dobru formu, držali se pravilne ishrane, pogledajte trikove koje je izdvojila Majkl Rid, direktor MS Medicinske zdravstvene nege na Long Ajlandu u Njujorku.

Redovan san je ključan

Dr Rid predlaže da pokušate da spavate svakoga dana 7-8 sati. Istraživanja su pokazala da neredovan san može olakšati razboljevanje. Jedna studija je proučavala uzorke krvi 11 pari blizanaca, i pokazala je da ona braća ili sestre koja kraće spavaju imaju slabiji imunitet. Druga studija je, pak, pokazala vezu između nedovoljnog sna i odbrane od virusa (poput prehlade). Svi koji spavaju manje od 7 sati tokom noći su tri puta podložniji od onih koji imaju redovnu rutinu spavanja. Ključno je da odlazite na spavanje ranije i da stvorite rutinu. Ugasite sve uređaje - televizor, telefon, laptop, tablet, i prigušite svetlo pola sata pre spavanja. Iskoristite to vreme za čitanje, meditaciju, kupanje, ili bilo šta što vas umiruje. 

Trudite se da smanjite stres

Kada smo kod meditacije, ne morate je ograničiti samo na vreme pre odlaska u krevet. Nekim ljudima mnogo pomaže meditacija ili prosto smirenje u toku dana. Drugi način je da potražite pomoć. Vrlo često ne želimo da drugi ljudi znaju kroz šta prolazimo. Pokušavamo da zadržimo svoju privatnost. Mislimo da moramo sve da postignemo, a u stvari nas baš taj pritisak vodi ka stresu i deprimiranosti. Dr Rid kaže: "Znati kada treba tražiti pomoć nije znak slabosti. To je znak snage." To može značiti da zaposlite bebisiterku, zamolite ostale ukućane da vam pomognu prilikom kućnih poslova, ili pak pitate prijatelje za pomoć.

Budite sigurni da ne podsećate samo svoju decu da jedu voće i povrće

"Za decu pravimo planove ishrane, a u velikom broju slučajeva zaboravimo da isto radimo i za sebe. Govorimo kako ćemo jesti kada se deca vrate iz škole, i na kraju shvatimo da ni po povratu njihovom nismo zo učinili", rekla je doktorka. Čak i kada ne možemo da nađemo sveže voće i povrće, uvek možemo naći zaleđeno. Ubacite povrće u jutarnji omlet, voće i povrće u salatu uz ručak, a uz večeru je povrće obavezno.

Vitamin C

Dr Rid govori da unošenje 1000 mg vitamina C svakoga dana može ojačati vaš immuni sistem. Koristite hranu bogatu ovim vitaminom, poput citrusnog voća, zaleđenih bobica, manga. Osim ishrane, možete uzimati i suplemente uz vodu, čaj, smuti.

Redovno vežbajte

Kao što zakažete sebi frizuru ili pedikir, tako zakažite i vežbanje u svoj raspored. "Sve zauzete mame prate svoj kalendar. Važno je biti sebi prioritet", dodala je doktorka, koja svakoga dana ustaje pola sata ranije kako bi vežbala. Ako je previše hladno, obucite se lepo. "Da li svojoj deci govorite da ne mogu u školu jer je hladno? Onda ni vi nemate izgovor za vežbanje." Ako baš ne možete da se naviknite, uradite makar 15 čučnjeva dok gledate TV, ili pak trbušnjake dok čekate da vam provri voda za kafu.

Ne zaboravite da otklonite alergene

Oni nisu problem samo u proleće. Pored lekova, postoje i preventivne mere koje možete uraditi. Ukoliko ste alergični na polen, tokom dana, kada je visok nivo alergena zatvarajte prozore, kupajte se čim uđete u kuću kako ne biste širili polen svuda oko sebe. Ako ste alergični na prašinu, morate mnogo češće čistiti prostorije.

Trudite se da zaobiđete bolest

Uključite širi pristup. Oblačite se prikladnije (slojevito), redovno perite ruke toplom vodom i sapuom, i obavezno učite decu da čine isto. Budite model dobrog ponašanja - ne pipajte lice rukama, sakrijte usta rukom ili maramicom dok kašljete, pokušajte da se distancirate od bolesnih ljudi.

Zapratite nas i na Instagramu!