Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje na 265 različitih krema za sunčanje: Kako odabrati pravu zaštitu od sunca

"Radna grupa za životnu sredinu" je sprovela istraživanje, kojim je pokazala da ne postoji potpuna zaštita od oštećenja kože, ali je i istakla ključne stvari prilikom odabira zaštite za vas i vaše dete.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dolazi vreme kada je potrebno dodatno se posvetiti nezi tela, naročito zaštiti od sunčevih zraka. Mnogo se priča o svakodnevnom lošem uticaju sunca na kožu, te upravo zbog ogromne pomame i priče o svemu ovome, naučnici Radne grupe za životnu sredinu su rešili da istraže 265 različitih krema za decu i bebe.

Neka istraživanja su pokazala zaista loše podatke. Ispostavilo se da ne postoji krema koja obezbeđuje potpunu zaštitu od raka i oštećenja kože.

Najbolji način da zaštitite kožu

Ono što se pokazalo istraživanjem, prema rečima Sonje Lander, jeste da krema ne treba da bude prva linija odbrane od sunca. "Svaki sloj odeće koji obučete će vam obezbediti mnogo bolju zaštitu", rekla je.

Istakla je da se problem javlja kada se kupači retko mažu kremama za sunčanje. "Jedna od ključnih stvari koje smo pokazali jeste da ljudi koriste svega četvrtinu naznačene količine zaštite na pakovanju. U suštini, korisnik bi trebalo da stavi dva sloja kreme, i to redovno radi nakon svaka dva sata, ili pak nakon svakog izlaska iz vode", istakla je Sonja.

Neka Leiba, direktorka Radne grupe za životnu sredinu, istakla je nekoliko ključnih stvari koje će vam pomoći pri izboru.

Povezane vesti

1. Koristite fizičku zaštitu

Sve kreme koje ovi stručnjaci preporučuju su fizičke, odnosno sadrže cink-oksid i titanijum-dioksid kao aktivne sastojke.

Istakli su da su to jedina dva elementa koja su potvrđeno sigurna i efektna u ovoj situaciji.

Iako se Radna grupa za životnu sredinu bori protiv dodatka aditiva vitamina A, poput retinil-palminata, jer smatra da dovodi do ubrzavanja tumora i povreda kože,  Adrministracija hrane i lekova i Američka dermatološka akademija ističu da nijedna studija nije pokazala vezu ovog sastojka sa tumorom kod čoveka.

2. Birajte losione i stikove umesto sprejeva

Leiba predlaže ovakav odabir, jer mali delovi sprejeva mogu doći do pluća.

3. Budite sigurni da je zaštitni faktor između 15 i 50

Ukoliko poštujete i druge korake zaštite, faktor 15 će vam obezbediti adekvatnu zaštitu od sunca, prema rečima stručnjaka.

Landerova dodaje da deca smeju koristiti kreme za odrasle. Postoji mala razlika u sastojcima kod većine brendova, koja se ogleda eventualno u jačini ili pak mirisu, koji je prilagođen deci. Upotreba zaštitnih krema nije preporučljiva bebama ispod 6 meseci. U ovom periodu, roditelji bi trebalo da ih pokrivaju i drže podalje od sunca.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica