Stručnjak za sigurnost hrane Bil Marler nabrojao je za "Biznis insajder" prehrambene proizvode koji su najpodložniji zarazama i kvarenju.

Unapred iseckano voće i povrće

Sečenje i pakovanje je "savršen način za razmnožavanje isekata", kaže Marler. Što više ljudi dira hranu pre vas, veća je mogućnost zaraze.

Kišnica i voda iz reka i jezera

"Sve ono od čega se možete razboleti nalazi se u nefiltriranoj vodi", tvrdi Marler. Nepročišćena voda gotovo uvek sadrži životinjske fekalije od kojih vrlo lako možete zaraditi probavne smetnje, ali i opasnije bolesti. Takva voda širi ešerihiju koli i hepatitis A, koje mogu imati i smrtonosne posledice.

Semenke

Iako su navodno jako zdrave i prodaju se u radnjama sa zdravom hranom, semenke su veliki prenosnici salmonele.

"Ja ih uopšte ne konzumiram", konstantovao je stručnjak za sigurnost hrane.

Neobrađeno brašno

Većina ljudi smatra da je obično brašno bezopasno, ali zapravo je veliki prenosnik bakterija. Sirovo, neobrađeno brašno uzorkovalo je infekciju E. Coli u 24 američke države. Marler kaže da većina ljudi smatra kako je najveći problem u sirovom testu neobrađeno jaje, ali zapravo je i neobrađeno brašno. Najveći problem je što ga čak ne morate ni pojesti, sirovo brašno može vas zaraziti i ako nakon njegove upotrebe ne operete ruke.

Sirovo meso

Marler tvrdi kako se meso treba termički obraditi na temperaturi većoj od 160 stepeni kako bi se ubile sve bakterije.

Sirova jaja

Dosadašnje epidemije salmonele su nas uglavnom naučile da se jaja uvek moraju obraditi pa tek onda konzumirati. Isto preporučuje i Marler.

Nepasterizovano mleko i sok

Slično kao s konzumiranjem vode iz jezera ili kišnica, u zadnje vreme se ljudima savetuje da piju što više nepasterizovanih pića jer tako navodno u organizam unose više nutritivnih vrednosti.

"Nema nikakvog smisla piti piće koje u sebi može imati bakterije, viruse i parazite, ako se to sve može izbeći jednostavnim procesom pasterizacije", tvrdi Marler.