Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 pokazatelja da vašem telu nedostaje folna kiselina

Folna kiselina pomaže našem telu da proizvodi crvena krvna zrnca, a evo kako da prepoznamo da je nedovoljno unosimo.

  Izvor: Foto: Profimedia

Prema Institutu za medicinu u SAD-u, odrasli bi trebali da konzumiraju 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Ova supstanca, takođe je poznata kao folna kiselina ili vitamin B9, ključna je za naše zdravlje jer pomaže našem telu da popravlja DNK i proizvodi crvene krvne ćelije.

Ako vašem telu fali folne kiseline, možete da primetite određene simptome, čak i da razvijete anemiju.

Ovo je spisak najčešćih znakova koji pokazuju da vaše telo treba više folne kiseline.

Povezane vesti

Kognitivni problemi

Folna kiselina je izuzetno važna za vaš centralni nervni sistem. Ako vaše telo nema ovaj vitamin, možete da se boriti sa depresijom, da imate problema sa koncentracijom i da osećate zaboravnim i razdražljivim. Ako se ne leči ispravno, nedostatak folne kiseline može takođe povećati rizik od razvoja ozbiljnih poremećaja kao što je demencija ili Alzheimerova bolest.

Bolovi u telu

U teškim slučajevima anemije uzrokovane nedostatkom folne kiseline, vaš mozak dobija manje kiseonika nego što bi trebalo. Kao odgovor, arterije mozga počinju bubriti i imate glavobolju. Međutim, vaš mozak nije jedini organ koji nema kisika, tako da možete osetiti i bol u drugim delovima vašeg tela, posebno u prsima i nogama.

Bleda koža

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim ćelijama, odgovoran je za transport kiseonik iz pluća u sva tkiva vašeg tela. Kada vaše telo nema vitamina B9, nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca (i hemoglobina) kako biste svoje unutrašnje organe obezbedili potrebnom količinom kiseonika. To može dovesti do osećaja slabosti mišića, umora, ukočenosti u rukama i stopalima i blede kože.

Nedostatak daha

Uz ovaj simptom, takođe možete da osetiti povećanu brzinu otkucaja srca i osećaj vrtoglavice ili čak nesvesticu.

Povezane vesti

Probavni problemi

Gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja, bolova u stomaku i proleva nakon jela mogu biti prvi znak da vašem telu treba folna kiseline. Osim toga, u teškim slučajevima, takođe možete da patite od anoreksije koja obično dovodi do značajnog gubitka težine.

Rane u ustima i oticanje jezika

Ti se simptomi obično pojavljuju kada je nedostatak folne kiseline zaista težak, pa ne biste trebali da ih zanemarite. Vaš jezik može izgledati natečeno, crveno ili sjajno, obično oko vrha i rubova na početku. Zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca, takođe možete da osetite bol pri gutanju ili da patite od bolnog jezika i stomatitisa.

Smanjeni osećaj ukusa

Prema nekim studijama, osim poremećaja usne šupljine, nedostatak folne kiseline može da dovede do problema sa varenjem hrane.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica