Rođenje deteta ili dece, dojenje i starenje doprinose slabljenju vezivnog tkiva i gubitku kolagena što rezultuje opuštenim grudima. Genetika takođe utiče na izgled grudi i na to ne možemo da utičemo. Ali postoje i neke svakodnevne navike koje utiču na opuštenost grudi, a na koje možemo uticati.

Nedavno objavljeno istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji pokazalo je da grudi stare dve do tri godine brže od ostatka tela.

A evo koje svakodnevne navike utiču na to da se taj proces još ubrza:

Naglo mršavljenje i gojenje

Ako vam težina varira od pet do deset kilograma to neće uticati na izgled grudi. Međutim, ako nakon porođaja često držite restriktivne dijete i brzo gubite i vraćate po 15 ili više kilograma, to se sigurno neće pozitivno odraziti na izgled grudi.

Nakon svakog značajnog mršavljenja grudi gube elastičnost, poput isprane odeće, kaže dr Majkl Edvards, plastični hirurg.

Pušenje

Čak ni grudi nisu izuzete od štetnih posledica pušenja, jer pušenje uopšteno slabi dotok krvi u kožu.

Preterano izlaganje suncu ili česti odlasci u solarijum

Kao što izlaganje lica štetnim UV zracima dovodi do pojave bora, tako i preterano sunčanje grudi vodi do smanjenja kolagena i drugih oštećenja na koži.

Nošenje neprikladnog grudnjaka

Ako grudnjak ne podupire grudi u svakodnevnom životu ili prilikom vežbanja to je jedan od glavnih razloga da one postanu opuštene. Što se grudi više pomeraju tokom kretanja to je veći stres za kožu i ona gubi elastičnost, a grudi postaju opuštenije. Stoga je vrlo bitno izabrati optimalnu veličinu grudnjaka.

Vežbe visokog intenziteta

Mišljenja su podeljena, ali uticaj svakako postoji. Dok neki stručnajci smatraju da aktivnosti poput trčanja ili intenzivnog skakanja mogu uticati na smanjenje kolagena u koži grudi, drugi opet ističu niz prednosti koje vežbanje donosi i savetuju da se uz dobar i čvrst grudnjak vežbanje itekako preporučuje.