Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad bojler može da ugrozi život: Kako da zaštitite decu i sebe od strujnog udara?

Električna energija može na više načina da deluje na ljudski organizam, a neka od tih delovanja mogu biti i fatalna. Saznajte u tekstu kako da zaštitite i sebe i svoju porodicu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Način na koji električna energija deluje na ljudski organizam zavisi od sledećih faktora a to su: napon izvora, frekvencija struje i vreme delovanja. A evo šta se dešava ukoliko struja u odnosu na ove faktore dođe u kontakt sa našim telom.

Struja niskih frekvencija

Kada struja visoke frekvencije teče po površini kože dolazi do opekotina, dok kod struje niske frekvencije ili jednosmerne struje u dodiru sa kožom dolazi do grčenja mišića, tzv. strujnog udara.

Povezane vesti

Ukoliko dođe do proticanja struje niske frekvencije kroz ljudski organizam može se desiti sledeće:

Struja visoke frekvencije

Ustvari prilikom dodira dela koji je pod naponom što izazove grčenje mišića telo čoveka se brzo pomera.Bilo koji provodnik ukoliko vam je sumnjiv nikako se ne sme dotaći unutrašnjom već spoljašnjom stranom ruke kako se ne bi desilo grčenje šake i usled toga čvrsto hvatanje za provodnik koji je pod naponom.Prilikom doticanja treba koristiti desnu ruku kako ne bi došlo do proticanja struje kroz srce, jer kao mišić u telu čoveka ukoliko dođe do proticanja struje kroz njega ono se grči i može nastupiti smrt.

- Može doći do opekotina i najopasnije su one nastale direktnim zagrejavanjem ljudskog organizma el. energijom.

- Može doći do mehaničkih povreda.

- Može doći do elektrolitičkih oštećenja ljudskog organizma

- Može doći do gušenja.

Najčešće povrede u domu

Do indirektnog dodira u domu može doći usled kvara nekog uređaja.

Primer je grejač bojlera čija je izolacija probila. U ovom slučaju dolazi do pojave visokog napona na samom kućištu bojlera.

Povezane vesti

Prema rečima vodoinstalatera Tome Dimića, veliku opasnost po porodicu mogu da predstavljaju stare instalacije.

"Obično su u pitanju instalacije gde je uzemljenje veoma loše. Kada pregori grejač u bojleru, odnosno, kada se istopi sve okolo, unutra ostaje žica koja greje vodu. Kod starih instalacija kada grejač "probije", bojler bude pod naponom a sklopka ne može da 'iskoči'",objašnjava ovaj vodoinstalater.

Kada sklopka ne odradi svoj deo posla, prema rečima Tome Dimića, jedini provodnik struje je - upravo čovek koji se u tom momentu nalazi u kadi.

"Tada se kroz vodu prenosi struja i elekrticitet je rasprostranjen kroz celo telo, a ne samo na neke delove tela", priča vodoinstalater Dimić.

Osim strujnog udara, opasnost kada je bojler u pitanju, javlja se i u vidu eksplozije.

Kako se zaštititi?

"U bojleru postoji sigurnosni termostat koji reguliše temperaturu u bojleru, odnosno, kada se voda u bojleru ugreje, taj termostat gasi bojler. Takođe, tu je i sigurnosni ventil na bojleru koji ako je neispravan ne može da propusti paru kroz sebe. Kada bojler bude pun pare, dolazi do pritiska i tada bojler eksplodira kao bomba", priča Dimić.

Pored bojlera, do tragedije može doći i kada nastupi kratak spoj između grejalice i bojlera ako su upaljeni tokom tuširanja, ili mnogo češće, prilikom kupanja bebe.

Fen za kosu

Prema savetima električara, fen ne smete koristiti u blizini kada, tuš kabina, bazena ili drugih mokrih površina. Ukoliko koristite fen u kupatilu, obavezno isključite kabl iz utičnice nakon upotrebe. To pravilo takođe važi čak iako je fen isključen na dugme.

S obzirom da nisu vodootporni, ovi električni uređaji ne smeju doći u kontakt sa vodom. Osim što mogu da se pokvare, postoji velika opasnost od elektrošoka ukoliko fen dođe u kontakt sa vodom ili većom količinom vodene pare.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica