Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 znakova da našem organizmu nedostaje gvožđe

Naše telo nam često šalje signale koje bi trebalo pažljivo da osluškujemo. Evo nekoliko pokazatelja da je vašem telu potrebno gvožđe...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Oko 10 odsto žena pati od nedostatka gvožđa u organizmu, a najviše pogađa one koji su fizički vrlo aktivni i žive užurbano. Donosimo 10 najčešćih simptoma da vašem organizmu fali ovog važnog minerala:

1. Umor

Telo koristi gvožđe kako bi proizvelo hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a koji prenosi kiseonik. Manjak kiseonika u krivi dovodi do osećaja konstantnog umora.

2. Loša koncentracija

Ako primetite da je vaša koncentracija izrazito loša i da teško funkcionišete pred brojnim obavezama uzrok može biti u manjku gvožđa.

Povezane vesti

3. Apatija

Apatija prema svemu - porodici, prijateljima, poslu ili omiljenim hobijima takođe može biti uzrokovana manjkom gvožđa u organizmu. Ako primetite da se vaše raspoloženje promenilo i da vam se ne obavljaju uobičajene radnje proverite krvnu sliku.

4. Zadihanost

Ako tokom hodanja, fizičke aktivnosti ili obavljanja kućnih poslova vrlo brzo i naglo ostajete bez vazduha uzrok može biti manjak ovog važnog minerala. Reč je o kiseoniku koje je potrebno vašem telu, a ne dobija ga u dovoljnim količinama.

Povezane vesti

5. Bledilo kože

Bleda i prozirna koža može biti pokazatelj manjka gvožđa što nikako nije dobar znak. Bledilo kože uzrokovano je slabom cirkulacijom krvi, kao i smanjenim bojem crvenih krvnih zrnaca.

6. Smanjena energija i kondicija

Ako ste osoba koja redovno upražnjava fizičku aktivnost sigurno ćete primetiti ako vam vaše uobičajene vežbe postanu prenaporne i neizvedive. Manjak gvožđa smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma.

7. Bolovi u mišićima

Ako nakon treniranja ili dužeg hodanja svaki put osećate snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa što ne radite inače, to vam možda telo porućuje da mu fali gvožđa. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

8. Krhki nokti

Ako vaši nokti više nisu čvrsti kao pre, kao i ako ste primetili da su postali krhki i udubljeni postoji mogućnost da je uzrok upravo manjak gvožđa.

Povezane vesti

9. Česte bolesti

Ako ste gotovo celu zimu proveli uz prehlade i upale, a posebno ako uvek patite od bolesti disajnh puteva, uzrok može biti nizak nivo gvožđa u organizmu.

10. Boja urina

Ukoliko tokom mokrenja primetite značajnu promenu boje urina vreme je da potražite pomoć. Zbog manjka gvožđaa on će postati ružičaste pa čak i crvene boje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica