Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvećane limfne žlezde: Šta kada napipate čvorić na vratu kod deteta

Roditelji su često u strahu kada primete uvećane limfne čvorove na telu deteta. Da li ovi mali otoci ukazuju na ozbiljna obolenja i šta bi trebalo preduzeti?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Limfni čvorovi su prva linija odbrane od napadača tj.infekcija kod dece. S obzirom da su raspoređeni u čitavom telu, oni sakupljaju raspadne produkte iz organizma, odnosno, prečišćavaju limfu. 

Šta uzrokuje uvećanje limfnih čvorića i kada je potrebno posetiti lekara?

Mnoga deca imaju tzv. limfatičnu konstituciju, te su žlezdice, najčešće na vratu, prisutne od rođenja i ne treba im pridavati veći značaj.

Povezane vesti

Bezazlene infekcije, najčešće virusnog porekla, mogu biti uzrok povećanja limfnih žlezda vrata - može sve proći bez temperature, te se i one spontano, nakon nekoliko dana povlače. Potpuno su bezbolne i lako pokretne.

Bakterijske infekcije praćene temperaturom i upalom krajnika mogu dati uvećanje podviličnih žlezda. Najčešći uzrok su streptokokne infekcije grla, mada i druge bakterije mogu biti uzrok. Tada je svakako potrebno uraditi briseve i primeniti odgovarajuću antibiotsku terapiju, nakon čega se žlezde povlače.

Povezane vesti

U poslednje vreme, česta infekcija kod dece je iinfektivna mononukleoza koju izaziva Epštajn-Barov virus. Ona izaziva uvećanje većeg broja limfnih žlezda, pre svega na vratu, a nekad i u preponama i pazušnim jamama. Klinička slika kod mlađe dece je lakša, potrebno je mirovanje a u slučaju komplikacija na jetri i slezini treba uraditi i laboratorijske nalaze (provera transaminaza).

Nekada i posledica vakcinacije (na primer, nakon vakcine MMR), može biti uvećanje parotidnih (zaušnih) žlezda koje traje od sedam do 14 dana. To je samo prolazna reakcija, otoci se povlače spontano.

Povezane vesti

Autoimuna oboljenja takođe mogu dovesti do uvećanja limfnih žlezda. Bojazan roditelja izaziva perzistirajuća limfna žlezda koja može biti uvećana, crvena, bolna i fiksirana. Na sreću, maligniteti su retki. U svakom slučaju, potrebno je uraditi osnovnu laboratorijsku dijagnostiku i javiti se svom lekaru koji će pregledom proceniti da li je neophodna i konsultacija hematologa.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica