Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Problemi u ishrani beba: Simptomi netolerancije na laktozu

Grčevi kod beba i nedovoljno napredovanje mogu biti posledica laktozne intolerancije. Kako da prepoznate ovo stanje i na koji način da reagujete, savetuje dr Biljana Kostić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Intolerancija mlečnog sećera se na prvi pogled može pomešati sa alergijom na kravlje mleko, te bi iz tog razloga mame, koje primete neke od navedenih simptoma trebalo da se odmah jave lekaru i na taj način pomognu svom mališanu da normalno napreduje. 

Povezane vesti

Šta uzrokuje laktoznu intoleranciju?
Nepodošenje laktoze se često javlja kod beba kao posledica nedostatka enzima za varenje šećera koji se nalazi u mlečnim proizvodima (tzv. enzima laktaze u tankom crevu). Problemi se mogu ispoljiti odmah po rođenju, odnosno, posle prvog mlečnog obroka, kada se radi o urođenom nepodnošenju laktoze. Ona može biti i stečena, što je čest slučaj kod prevremeno rođenih beba.

Kako se postavlja dijagnoza?
Simptomi netolerancije na laktozu su vrlo karakteristični i počinju ubrzo po uzimanju mlečnog obroka. Javlja se nadimanje (nadut, distendiran trbuh), karakteristične prolivaste, penušave, kisele stolice, kao i gasovi i grčevi (nekada se mogu pomešati sa fiziološkim grčevima). Bebe su jako uznemirene, a bolovi u trbuhu se pojačavaju. Dete polako i gubi na telesnoj težini i slabo napreduje. Zbog konstantnih kiselih proliva, učestali su i uporni perianalni ojedi. 

Povezane vesti

Danas se nepodnošenje laktoze može dokazati uz pomoć brojnih testova.

Kako se leči netolerancija na laktozu?
Lečenje se sastoji u odgovarajućoj, nemlečnoj ishrani, a umesto humanog i kravljeg mleka bebi se daje sojino mleko ili ono bez laktoze. Na ovakvoj dijeti stolica se brzo normalizuje, a dete nastavlja da dobija na telesnoj rezini.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica