Rak dojke je najčešći maligni tumor u svetu, ali i Srbiji. Svake godine u našoj zemlji oboli više od četiri hiljade žena, a čak trećina slučajeva završi se smrtnim ishodom.

Međutim, lekari tvrde da je ova opasna bolest izlečiva. Otkrivanjem raka dojke u ranijoj fazi mogućnosti izlečenja su daleko veće, pa čak i 80 odsto.

Iz tog razloga žene treba da rade samopregled dojki, kao i ultrazvuk jednom godišnje.

Samopregled dojki je postupak koji ženi omogućuje da sama pregleda svoje grudi. Najbolje je da žena obavi pregled nedelju ili dve nakon početka menstrualnog ciklusa, a ukoliko više nema ciklus najbolje je odrediti jedan dan u mesecu kada će to učiniti.

Prilikom samopregleda posebnu pažnju treba obratiti na sledeće znakove: otkrivanje kvržice pri opipu, zadebljanje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promene na koži bradavica i dojki, iscedak iz bradavice, bolove u dojci.

Hrvatski portal “Preventivni program” objavio je na svom Fejsbuk profilu fotografiju koja može biti od pomoći svim ženama koje žele da urade samopregled, a koje nisu sigurne koji mogući simptomi mogu ukazivati na rak dojke.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova, što pre se javite svom lekaru:

Otkrivanjem raka dojke u ranijoj fazi mogućnosti izlječenja su daleko veće.Ne čekajte, naručite se na besplatni...

Posted by Nacionalni preventivni programi on Wednesday, February 3, 2016