Pelenski osip se počinje crvenilom u predelu bebinih genitalija, butinica i oko stomaka, ali se ubrzo mogu javiti i ljuspasti delovi kože, ranice, pustulice. Ako se ogole veće površine, nastanu “čitave plaze” koje su pogodne za razvoj bakterija i gljivica.

Zbog čega se javlja pelenski osip?

Sama pelena upije mokraću, ali se na njoj zadrži stolica. Neke bebe su osetljivije, te se problemi mogu javiti već nakon sat vremena od iritacije kože.

Kako pomoći bebi u kućnim uslovima?

Ovakve promene vole vlagu pa se što pre treba rešiti pelena. Veće bebe mogu češće biti i bez pelene, a nekad je potrebno “posušiti” predeo genitalija (blago i iz daleka, čak i uz pomoć fena). Ovako osušenoj koži najviše pogoduju kreme sa visokim dodatkom cinka. 

Kada je potrebno lečenje?

Ukoliko to ne pomogne, treba se javiti pedijatru ili dermatologu koji će pregledom ustanoviti da li se naknadno nadovezala bakterijska ili gljivična infekcija.

Osim lične higijene i izbegavanja različitih sapuna i šampona (najbolje posavetovati se sa svojim pedijatrom), potrebno je često presvlačiti dete. Nekad je neophodno staviti ojedeni predeo u blagi rastvor hipermangana, dobro posušiti upaljenu regiju i u tankom sloju, na suvu kožu, dva do tri puta dnevno naneti odgovarajuću kremu (ukoliko je infekcija gljivična mazati Nistatin ili Daktanol, a ako su u pitanju bakterije Gentamicin, Hloramfenikol i slične masti). Nakon saniranja infekcije, potrebno je negovati bebinu kožu Pantenolom ili Jekodermom (Znjeko).