Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vreme darivanja: Šta pokloniti detetu?

Igračke, knjige, odeća, novac... Koji pokloni su idelani za decu u različitim uzrastima i na koji način bi ih trebalo darivati, savetuje pedagog Jelena Holcer.

  Izvor: Foto: Profimedia

Vreme praznika često se poklapa sa običajima kupovine poklona za decu. To je posebno izraženo za vreme novogodišnjih praznika. Kada kupujete detetu poklon, ne zaboravite: 

- Iznenađenje! Nemojte detetu reći unapred šta ste mu kupili. Držite ga u neizvesnosti i odolite pritiscima da mu odate tajnu. Ono može zajedno sa vama učestvovati u kupovini poklončića za ostale ukućane (objasnite mu da je to tajna, takođe). Šta god da kupujete, ne zaboravite da lepo upakujete. 

- Poklon – igračka ne mora biti skupa. Skupa igračka ne mora biti garancija kvaliteta. Takođe, ona ne obećava bolju zabavu. Naprotiv, sve do sedme godine, dete nema predstavu šta znači skupo. Tek kasnije, odrastanjem, i kroz kontakt sa vršnjacima, ono počinje da razvija odnos prema stvarima na osnovu njihove materijalne vrednosti. Osim toga, igračke koje ste skupo platili i vi ćete gledati drugačijim očima. Naime, verovatno ćete stalno opominjati dete da ih ne baca i ne lomi, strahujući od mogućnosti da se nešto što ste skupo platili uništi za tako kratko vreme. Iako toga niste svesni, ovakvim svojim ponašanjem, bitno kvarite igru detetu. 

Poklon treba da bude prilagođen uzrastu i interesovanjima

Pokloni za bebe

Pri kupovini igračke za bebe ili sasvim malu decu, osnovni kriterijum treba da bude da je napravljena od mekanih materijala, oblih ivica, jarkih boja. To može biti igračka od plastike (patkica za kadu), zvečka, visuljci iznad kreveta, glodalice (za rast zubića), plišane (ukoliko nisu punjene pirinčem ili nekim drugim semenjem jer to uveliko otežava održavanje higijene ovakvih igračaka). Ako se odlučujete za knjige namenjene najmlađem uzrastu, neka budu sa osnovnim, jasnim ilustracijama, od kartona, ili plastične koje se mogu poneti i u kadu prilikom kupanja. 

Obradujte jednogodišnjaka: 10 originalnih ideja za poklon!

Oko 1. godine deca se interesuju za kocke, buriće, šerpice i ostale oblike različite po veličini i bojama pogodne za presipanje, prosipanje, dosipanje, mešanje...

Pokloni za decu predškolskog i školskog uzrasta

Od druge do četvrte godine dete će obožavati igračke koje su kombinacija audio i vizuelnih efekata (odnosno, da svetle, pevaju, zveče i trepere). 

Od 4. godine do polaska u školu počnite detetu da nudite kreativne i eukativne društvene igre, knjige, puzzle slagalice. 

U predškolskom, ali i u školskom uzrastu, takođe su dobrodošle društvene igre, kompjuterske igrice, sveske za dnevnik, ili nešto što će upotpuniti njihov hobi, (ako je hobi, na primer, košarka, onda košarkaška lopta).

Šta izabrati?

Lutke. Setite se da što je devojčica manja, to će joj više odgovarati lutka beba (sa punačkim rukama, nogama, obrazima), i sama napravljena od mekanih materijala, možda punjena. Što su devojčice starije, to se više okreću lutkama koje su vitke, visoke i, pre svega, lepe. Naravno, možda su nove marke lutaka skupe za vaš džep, ali zato postoje jeftinije kopije.

Povezane vesti

Isto tako, zabluda je da lutke čudovišta ili super heroja potenciraju agresivnost. Ukoliko vaše dete ispoljava agresivnost, to je siguran znak da postoje drugi uzroci za takvo ponašanje. Upravo lutke mogu biti od velike pomoći u otkrivanju uzroka različitih, nepoželjhnih osobina. Posmatrajte dete u igri sa lutkama. Ako dete lutku tuče, viče na nju ili je lomi – to je razlog da razmislite o svom ponašanju, i da ga, eventualno, promenite. Naime, deca se najčešće ponašaju prema lutkama onako kako se vi (ili neko drugi, iz najbliže okoline) ponaša prema njima. Međutim, ukoliko mislite da problem rešavate time što detetu izbijate lutku iz ruke, činite veliku grešku. Naime, tom detetu lutka je najbolji drug i pravi ventil za pražnjenje negativne energije. 

Kompjuterske igrice, filmski ili muzički cd-ovi.  Mnoga deca provode previše vremena pred TV ili kompjuterskim ekranom. Međutim, često su upravo to pokloni koje najviše žele. Razmislite. U slučajevima kada je dete ionako previše opsednuto kompjuterom ili svoje slobodno vreme provodi isključivo sa slušalicama na ušima, kupite mu nešto drugo, što će podstaći njegova druga interesovanja. 

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica