Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spisak štetnih lakova za nokte

Saznajte zbog čega su pojedini lakovi štetni po zdravlje dece, ali i odraslih, kao i koje proizvode bi trebalo izbegavati...

  Izvor: Foto: Profimedia

I dok mnoge mame razmišljaju isključivo o raznim hemijskim sredstvima za čišćenje kuće kao o potencijalnim opasnostima za svoju decu, retko koja pomišlja da bi lak za nokte mogao da bude isto tako velika pretnja za zdravlje njihovih mezimica.

Iako su mnogi proizvođači eliminisali toksične hemikalije poput formaldehida, toluena i dibutilftalata iz lakova, mnoge kompanije su ove hemikalije zamenile sa drugim, podjenako štetnim, kao što je trifenil fosfat poznatiji pod skraćenicom TPHP.

Povezane vesti

Istraživanje Univerziteta Djuk i Radne grupe za okolinu (Environmental Working Group EWG) pokazalo je da ova hemikalija, koja je takođe sastavni deo vatrootporne pene u nameštaju, vrlo štetna i da je više od dvadesetak žena imalo priliku da se susretne sa njom putem lakova za nokte.

Prema rezltatima istraživanja, TPHP može izazvati brojne razvojne malformacije, reproduktivne probleme, kao i povećan rizik od raka.

Povezane vesti

Iako je u istraživanju učestvovalo samo 26 osoba, rezultati su vrlo pouzdani.

Dva do četiri sata nakon nanošenja laka za nokte koji je sadržao minimalne količine TPHP-a, 24 učesnika su imala povišen novo difenil fosfata u organizmu, što ukazuje da se TPHP obrađivao u organizmu.

Povezane vesti

Deset do 14 sati nakon nanošenja laka, svi učesnici imali su sedam puta povećan nivo difenil fosfata. Učesnici koji su koristili rukavice kako bi naneli lak na veštačke nokte (izbegavajući kontakt sa kožom i svojim pravim noktima) nisu imali ni malo difenil fosfata u svom organizmu, što ukazuje na to da se ova hemijska supstanca apsorbuje preko tela.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je priznala da ne može da testira kozmetičke proizvode pre nego što se oni nađu na tržištu, pa čak iako sumnjaju da je veliki broj ovih proizvoda štetan, to se mora dokazati na sudu. Mnogi od 1,500 lakova koji sadrže TPHP ne ističu to na deklaracijama, te je samim tim kupcima još teže. Međutim, na sajtu Radne grupe za okolinu EWG može se pronaći spisak kompanija čiji lakovi za nokte sadrže ovu štetnu suspstancu, među kojima su:

1. Sally Hansen

2. Essie

3. OPI

4. Butter London**

5. Revlon

6. Milani 

7. Wet N Wild

8. SpaRitual

9. Beauty Without Cruelty

10. theBalm

11. Nuance by Salma Hayek

12. Maybelline

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica