Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj i nega genitalija kod dečaka: Kako se leče fimoza i balanitis?

Neadekvatna nega genitalija može biti uzrok manjih, ali i većih zdravstvenih problema kod dečaka. Kako da prepoznate simptome najčešćih urogenitalnih problema.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kožica na glaviću (prepucijum) kod dečaka većim delom pokriva sam vrh glavića (glansa), te mi lekari najčešće upravo tražimo bris ovog područja, kada sumnjamo na infekciju ove regije.

Fimoza

Kada ne postoji mogućnost prevlačenja prepucijuma preko glansa, radi se o poremećaju koji se zove fimoza.

Povezane vesti

U prvoj detetovoj godini to je fiziološka fimoza, koja ne pravi veće probleme, te ne treba insistirati na prevlačenju kožice. Nasilno povlačenje može izazvati ragade (pucenje i krvarenje kožice). Međutim, ukoliko dete ima učestale infekcije ili otežano mokri (u tankom mlazu), potrebno je javiti se lekaru.

Popularno je i vrlo uspešno lečenje blažih fimoza steroidnim mastima, kod komplikovanijih slučajeva potrebna je hirurška intervencija.

Balanitis 

Upala same kože vrha glavića naziva se balanitis, a ukoliko je upaljen i sam prepucijuma radi se o balanopostitisu. 

Najčešće nastaje kao posledica urinarnih infekcija, preterane upotrebe sapuna i nehigijene (naročitito kod dece u pelenama).

Povezane vesti

Dete sa ovim problemom je uznemireno, plačljivo, razdražljivo, otežano mokri i žali se na peckanje. Na glansu postoji otok i crvenilo, često ima i gnojnog iscedka. 

Kod balanitisa pomažu tople obloge, ponekad je potrebno uključiti i antibiotike, a u težim slučajevima potrebni je složenije lečenje, po savetu urologa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica