Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Adekvatna ishrana za vreme lečenje: Nedozvoljene kombinacije lekova i namirnica

Za vreme uzimanja terapije, unos pojedinih namirnica može uticati na dejstvo leka. Evo koju hranu bi trebalo da izbegavate ukoliko pijete antibiotike, antidepresive, lekove za alergiju…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko koristite neki lek, postoje namirnice koje bi trebalo da izbegavate.

Sok od jabuke i lekovi za alergiju

Ako pijete lekove za alergiju, onda najmanje četiri sata nakon pilule nemojte da pijete sok od jabuke, pomorandže ili grejpfruta. Ovi sokovi sprečavaju peptid koji prenosi lek do vašeg tela i krvotoka, a rezultat je snižena efikasnost leka za čak 70 procenata.

Savetujemo vam da ove sokove ne mešate ni s lekovima za štitnu žlezdu, antibioticima, za alergiju i astmu.

Cimet i varfarin

Ovaj lek se uzima za razređivanje krvi i zarad prevencije ili tretiranja krvnih ugrušaka, a ljudi koji konzumiraju ovak lek moraju da održavaju nivo vitamina K stabilnim. Stoga treba da jedete više zeleniša, kupusastog povrća i brokoli, ali nikako ne smete da jedete cimet zajedno s ovim lekom.

Cimet sadrži visok nivo jedinjenja koji se zove kumarin koji može dodatno da razredi krv i da izazove oštećenja jetre.

Suvo meso i antidepresivi

Proverite upustvo za vaše antidepresive, jer ako pripadaju klasi monoamin inhibitora oksidaze, onda njihovo kombinovanje s namirnicama koje su bogate amino kiselinom tiramin mogu da izazovu komplikacije opasne po život.

Nažalost,ova lista zabranjenih namirnica ne obuhvata samo kobasicu i dimljenog lososa, već i crveno vino, kiseli kupus, hot dog, sir, soja sos i točeno pivo.

Dobra vest je da flaširana piva verovatno neće da vas povrede i da njih možete da konzumirate.

Alkohol i acetaminofen

Najbolje je da između konzumiranja alkohola i lekova koji sadrže acetaminofen prođe šest sati, jer njihovo kombinovanje može da doprinese bolestima bubrega i jetre.

Mlečni proizvodi i antibiotici

Ako budete zajedno konzumirali mlečne proizvode i antibiotike, sprečićete apsorpciju antibiotika i smanjiti odbrambeni mehanizam od infekcija.

Kada dobijete lek protiv akni i infekcija, pitajte da li on spada u klasu tretraciklina ili fluorokuinolensa. Ako pripada ovim grupama lekova, onda izbegavajte mleko, jogurt i sir dva sata pre i posle uzimanja lekova.

Čokolada i ritalin

Osim kofeina, čokolada sadrži i stimulans teobromin, a kombinovanje ritalina i čokolade može da dovede do nestalnog ponašanja i napada.

Ako primetite da se osećate nervoznije i razdražljivije kada kombinujete ritalin sa čokoladom, povećajte vreme između pilule i dezerta.

Limeta i lekovi za kašalj

Limes u kombinaciji s lekom protiv kašlja može da blokira enzim koji razara statine i druge lekove, pa rizikujete nuspojave u vidu povraćanja.

Ako limetu kominujete s dekstrometorfanom, možete da doživite halucinacije i pospanost,a ako je kombinujete sa statinima rizikujete oštećenja u mišićima.

Efekti ovih kombinacija mogu da se zadrže dan ili dva, pa je najbolje da izbegavate limetu, kao i grejp, pomelo i narandže.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica