Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje žena: 5 odgovora na najčešća pitanja o menstruaciji na letovanju

Menstruacija na letovanju ne mora da znači da je uživanju na plaži došao kraj. Evo nekoliko korisnih saveta šta raditi ukoliko vam se na odmoru dogodi “crveno slovo" u kalendaru.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Toliko očekivani godišnji odmor na moru i baš prvog dana stigla je menstruacija. Ovaj scenarijo zasigurno su proživele mnoge žene, ali ako vam se dogodi svakako ne treba da očajavate. Ginekološkinja Silva Babić i ginekolog Igor Lončar odgovorili su za portal Zadovoljna na pet najvažnijih i najčešćih pitanja o menstruaciji i letovanju.

Smem li da se kupam tokom prvih dana menstruacije?

Ako žena ima uredan ciklus i blaga krvarenja može da se kupa već prvog dana, ali umereno, kratko i uz tampon. Tampon bi trebalo menjati svaki put nakon izlaska iz vode.

Ako je krvarenje jače i obilnije ipak je preporučljivo pričekati dan do dva. Kupanje u bazenima može dodatno da pojača krvarenje.

Da li smem da se sunčam za vreme menstruacije?

Sunčanje tokom najtoplijeg dela dana, kao i sedenje na vrućem pesku uvek bi trebalo izbegavati. U kasnim poslepodnevnim satima, kada je sunce slabije, sunčanje je dozvoljeno samo ako imate oskudnije krvarenje.

Povezane vesti

Ovo se ne odnosi na osetljivije žene sa jakim i nepravilnim krvarenjima. One bi svakako trebalo da izbegavaju boravak na direktnom suncu.

Šta bi trebalo uraditi nakon godišnjeg odmora?

Nakon što se vratite sa mora/reke/jezera preporučuje se upotreba vaginaleta sa probiotikom radi normalizacije vaginalne flore. U slučaju pojave promenjenog, obilnijeg iscetka, uz svrab, peckanje ili neprijatan miris, trebalo bi da posetite ginekologa. 

Povezane vesti

Promena sredine može poremetiti ciklus, a kupanje, mokar kupaći i sedenje na javnim površinama u gaćicama mogu izazvati upalu, kao i gljivična ili bakterijska oboljenja koja treba lečiti.

Koliko je pametno koristiti metodu odlaganja menstruacije za bezbrižnije letovanje? 

"U posebnim situacijama može se preporučiti neka od metoda odlaganja menstruacije. Kod žena koje uzimaju hormonsku oralnu kontracepciju (antibaby pilule) to je lakše izvodivo, dok je u prirodnom menstrualnom ciklusu potrebno kroz više dana davati tablete radi nadoknađivanja hormona, kako ne bi došlo do krvarenja", ističe dr Silva Babić.

Povezane vesti

Može li voda biti prehladna ili pretopla za kupanje tokom menstruacije?

Hladna voda generalno može naštetiti ženskim polnim organima u smislu prehlade i posledične upale u području jajnika, ali i aktivacije boli na mestu ranije preležane upale, a pogoduje i urinarnim infekcijama. 

Topla voda izaziva vazodilataciju – širenje krvnih žila u celom telu, pa tako i u materici što za posledicu može imati obilnije krvarenje.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica