U letnjem periodu je svakako jako važno pojiti bebu. Takođe je potrebno i češće presvlačenje jer nežna bebina koža vrlo brzo reaguje na neprijatne draži (prisustvo vlažne sredine u natopljenoj peleni). 

Upaljena i iziritirana crvena koža je dobra podloga za infekciju koju uzrokuju mnoge bakterije koje se nalaze na samoj površini kože (stafilokok, streptokok, ešerihija koli i slične), pa se sve može dodatno iskomplikovati.

Kako tretirati osip?

U slučaju pojave osipa treba svakodnevno održavati ličnu higijenu - pranjem mlakom vodom ili neutralnim kupkama (ph 5,5). Nakon toga regiju dobro posušiti mekanim peškirićem i namazati u tankom sloju kremu sa dodatkom cinka koja najbolje štiti i regeneriše bebinu kožu.

Pod uslovom da u mokraći ili na površini genitalija ne postoji neka infekcija, ovakvi osipi se brzo povlače.

Koje komplikacije su moguće?

U slučaju da u urinu postoji bakterija, koja može biti nekada i na površini genitalija, potrebno je uraditi urinokulturu i bris vulve kod devojčica, odnosno, bris prepucijuma kod dečaka. Ukoliko rezultati budu pozitivni, neophodno je dodati antibiotike i/ili antibiotske masti.

Kako tretirati ojed izazvan kandidom?

Vrlo čest i uporan uzročnik osipa kod beba je kandida (koja može biti preneta ili može nastati posle terapije antibioticima, zbog pada imuniteta). Posle crvenila okoline, na takvoj osnovi obično nastanu pustulice, koje prskaju i brzo se šire na celu anogenitalnu regiju. 

Razvoju kandidijaze naročito pogoduje vlažna sredina, te je vrlo važno da lečena regija bude dobro suva. Takođe, važno je često presvlačiti bebu i pravilno održavati higijenu.

Kako lečiti ovakav ojed?

Posle potapanja genitelija 3 do 5 minuta u blag rastvor hipermangana i sušenja (brisanja), potrebno je obraditi celo polje blagom "gentianom violet", nakon toga namazati antigljivičnu mast.

U vreme presvlačenja koristiti kreme sa cinkom (Hiper jeko Zn mast, cink vitaminska krema). Tako će ponekad i veće erozivna polja brzo zasušiti i rešiti ovakve probleme.