I pre nego što se beba rodi, roditelji se susreću sa jednom važnim pitanjem - gde bi ona trebalo da spava.

Da li je poželjno da ima svoju sobu, kakav krevetac izabrati i u kom položaju staviti bebu da leži - na leđima, potrbuške ili na stranu, česte su dileme mladih mama i tata. Pročitajte preporuke pedijatra koje su posebno važne za prve mesece bebinog života.

Mesto spavanja

Iako "soba za bebu" nudi komfor i komoditet, spavanje novorođenčeta u odvojenoj prostoriji i nadzor uz pomoć bejbi alarma se ne preporučuje.

Dakle, beba bi trebalo da spava u sobi sa roditeljima, ali u svom krevetiću. Iz bezbedonosnih razloga, preporuka je da se u krevetac ne stavljaju igračke (posebno ne plišane), zatim podupirači, jastučići i sve što bi, eventualno, moglo da ugrozi zdravlje bebe.

Prostor gde beba spava treba da bude redovno provetren i optimalne temperature.

Idalan položaj pri spavanju

Ranije potpuna nepoznanica, a sad već imenom nazvan “sindrom iznenadne smrti odojčeta” (SIDS) koji je zabeležen u uzrastu od 1. meseca pa čak do godinu dana starosti deteta, upravo se pripisuje nepravilnom položaju bebe pri spavanju. Zapravo, u Americi su rađene velike studije koje su pokazale da nepravilan položaj koji beba zauzme u krevecu može izazvati gušenje. Nakon usvajanja preporuka o pravilnom položaju prilikom spavanja, broj nastradalih beba značajno je smanjen.

Iz tog razloga, beba bi trebalo da spava isključivo na leđima i to na čvrstoj podlozi.

Dozvoljeni položaji

Naravno, bebu možete nekada staviti i na stomak (preko dana), da bi jačala i ostalu muskulaturu i okretala glavicu, ali samo pod vašim nadzorom.

Bebe često imaju regurgitaciju ("bljuckaju") te se povremeno mogu staviti i na bok, opet uz budnu pažnju odraslih, kako se ne bi zagrcnule povraćenim sadržajem.

Za bebu je neobično važan osećaj sigurnosti i bliskosti koji nesumnjivo oseća u prisustvu svojih roditelja. Najlepše od svega je da, kad se ujutru probudite i pogledate u krevetac svog deteta, vidite zdravu i zadovoljnu bebu koja spava na leđima, na čistoj postelji, podignutih ručica iznad glave, sa blaženim izrazom lica. To je znak da joj san prija, da usvaja zdrave navike, a u snu bebe najbrže rastu…