Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako vežbati koncentraciju?

Postoje različiti načini pomoću kojih možemo povećati naše kognitivne sposobnosti i koncentraciju. Izdavajamo nekoliko...

 Izvor: Foto: Profimedia

Pažnja je voljna mentalna aktivnost i usredsređenost na odabran broj relevantnih elemenata koji imaju središnje mesto u svesti. Tokom procesa pažnje ubrzava se cirkulacija krvi u mozgu, povećava se napetost mišića, zenice se šire, sve sa ciljem boljeg opažanja draži.

Na pažnju utiču objektivni činioci draži koji se odnose na karakteristike draži koje skreću spontano pažnju kao što su intenzitet, pokret, boja, veličina. Sa druge strane, subjektivni činioci se odnose na karakteristike draži koji izazivaju namernu pažnju i odnose se na naša interesovanja, želje, očekivanja, stavove. Obim pažnje se odnosi na broj informacija koje se istovremeno mogu opaziti, dok se fluktuacija pažnje odnosi na spontano pomeranje pažnje sa jednog sadržaja na drugi.

Vežbanje koncentracije

Kada je pažnja povezana sa drugim psihičkim procesima kao što su učenje, pamćenje, emocije, govorimo o koncentraciji.

Postoje različiti načini pomoću kojih možemo povećati naše kognitivne sposobnosti i koncentraciju kako bi postigli ciljeve koje smo postavili u životu. Jedan od njih je meditacija, koja nas opušta, nakon čega koncentracija nastaje sasvim prirodno, bez ikakvog napora ili sa mnogo manje napora.

Drugi način je hipnoza, koja pomaže u ubrzavanju procesa učenja uz pomoć subliminalnih sugestija koje nas mogu voditi tokom dana. Pomoću hipnoze se indukuje opušteno stanje uma i tokom takvog stanja mozak je podložniji sugestijama. Ova tehnika podseća na vežbanje mozga i obnavljanje uma, kako bi mogli ignorisati sve što nas ometa i kako bi mogli da razmišljamo bez zamućivanja uma.

Povezane vesti

Ono što sami možete uraditi jeste da radite vežbe koje će vam povećati koncentraciju. Određenim vežbama je moguće vežbati koncentraciju a to je brojanje od 100 unazad, pri čemu se svaki put kada nam odluta pažnja vraćamo na početni broj 100. Pri izvođenju ove vežbe je važno usmeriti pažnju isključivo na brojanje, a čim nas neka druga draž omete u koncentraciji, vraćamo se na početak. Probajte, deluje lakše nego kada se izvodi!

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica