Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako sprečiti (i lečiti) sunčanicu?

Tokom vrelih letnjih dana, treba povesti računa da našu decu, ali i sebe zaštitimo od neželjenih situacija izazvanih visokim temperaturama, i da se pametno izlažemo suncu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sunčanica ili toplotni udar je stanje do kog dolazi kada unutrašnji "termostat" na visokoj temperaturi ne uspeva da rashladi telo. Visoka spoljašnja temperatura, u kombinaciji sa visokom vlažnošću, može da dovede do pregrevanja tela. Kada se deca dugo igraju napolju po najvećoj vrućini, ali i kada borave u zagrejanim, neprovetrenim prostorijama, može da dođe do simptoma pregrevanja.

Preventiva

Pre svega povedite računa da do toplotnog udara uopšte ni ne dođe. Nije teško zaštititi dete (a i sebe) od sunčanice. Sve što je potrebno, jeste pametno izlaganje suncu.

Pregrevanje u kolimaZvuči neobično, ali deca su često žrtve toplotnog udara u kolima. Naime, dovoljno je da ostavite dete u kolima na kratko, da nešto obavite, i da za to vreme - ako ste parkirani na suncu, temperatura u kolima značajno poraste. Kada se na to doda i nedostatak vazduha, jasno je da je dete izloženo riziku. Dakle, jedna od glavnih stvari jeste da decu nikada ne ostavljate samu u kolima, kao i da kola držite zaključana, kako mališanima ne bi palo na pamet da se u igri bez pitanja zavuku u kola.

Deo dana kada je sunce najjače - provodite u hladovini ili unutra, sa rashladnim uređajem. Najbolje je da napolju, odnosno na suncu, budete do 10 ujutru i posle 16 časova, kada je vrućina manja, a i smanjeno je UV zračenje. Kada ste napolju, na plaži, nemojte da dete držite u majici kako biste ga zaštitili od sunca, već ga jednostavno sklonite u hlad. Takođe, obavezno je stavljanje kačketa ili šeširića, ali nemojte da ih kvasite, pa da detetu glava bude rashlađena ceo dan. Birajte svetliju garderobu, koja manje privlači sunce.

Tokom celog dana pojite dete, najbolje vodom. Sokovi, naročito gazirani, sadrže veliku količinu šećera i teško gase žeđ. Ukoliko dete unosi dovoljno tečnosti, neće doći do dehidracije. Ako odlučite da budete na plaži kada je vrućina najveća, postarajte se da se tada dete manje fizički troši, da manje skače i trči. Radije ga zabavite nekom igrom koja ne iziskuje fizički napor, a igre koje zahtevaju više energije - ostavite za doba dana kada je vrućina manja. Najvažnije od svega je da često rashlađujete dete vodom. Umivanje, kvašenje glavice ali i ekstremiteta sigurno će pomoći da do toplotnog udara ne dođe.

Simptomi sunčanice

Na žalost, postoje i situacije kada se dete ipak pregreje, i tada je važno da što pre prepoznate simptome i preduzmete odgovarajuće mere.

Kada je ekstremno vruće i visoka vlažnost, ili kada su deca fizički aktivna po jakom suncu, može da dođe do pregrevanja, a tada telesna temperatura raste. Simptomi koji ukazuju da se dete pregrejalo su zagrejana i suva koža, temperatura, povišen puls, glavobolja, vrtoglavica, iscrpljenost, mučnina, povraćanje. Takođe, neka deca mogu teže da dišu, a primetno je i odsustvo znojenja. Toplotni udar je oblik hipertermije, koji podrazumeva visoku telesnu temperaturu, kao i fizičke simptome koji uključuju promene nervnog sistema. Toplotni udar može da bude i posledica dehidriranosti. Dete koje je dehidrirano ne može da se znoji dovoljnom brzinom kako bi se oslobađala toplota iz tela, a to dovodi do povećanja telesne temperature.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica