Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokret koji leči: Boven tehnika pomaže kod svih vrsta oboljenja, a izuzetno je korisna kod dece

Jedna od savremenih metoda lečenja je i sve popularnija Boven tehnika. Ova vrsta terapije ima primenu kod velikog broja oboljenja, a pogodna je i za lečenje dece i trudnica.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Boven tehnika je metoda koju je osmislio Tom Boven, drvodelja iz Australije, čovek posebnog senzibiliteta. Kako je sam navodio on je „dobio informacije“ o tome na koji način može da pomogne ljudima koji imaju zdravstvene probleme. Tehnika koju je osmislio, postala je popularna još za njegovog života, ali se omasovila tek nakon njegove smrti, šezdesetih godina prošlog veka.

Ovaj sistem lečenja ima ogromnu primenu, praktično pomaže kod svih vrsta oboljenja, a pokazao se i kao izuzetno koristan kod dece. U tajne Boven metode nas je uputila Jasmina Veselinović Đorđević, viši fizioterapeut i viši Boven terapeut. Jedno od prvih pitanja koje smo joj postavili, bilo je da li je ova metoda zvanično priznata u svetu.

- U Australiji su je vrlo brzo priznale zvanične medicinske institucije - kao što su bolnice, rehabilitacioni centri i privatne specijalističke ordinacije. Iako zvanično prihvaćena, ova metoda ne spada u klasičnu medicinu, već je u pitanju komplementarna tehnika, koja može da se kombinuje i sa zapadnom i sa alternativnom medicinom.

Pokretanje "unutrašnjeg doktora"

Boven tehnika se sastoji od pokreta kojima se vrši stimulacija na tačno određena mesta na telu: mišiće, tetive, ligamente i fascije - mišićne ovojnice, čija stimulacija je ključna prilikom izvođenja svakog pojedinačnog pokreta. Cilj svakog pokreta je da se fascije mišića, tetiva i ligamenata "zarolaju", čime se mišić oslobađa tenzije (napetosti). Rolanjem se postiže da se mišićna ovojnica odvoji od mišića, a time se stimuliše jako veliki protok energije kroz taj deo tela. Pokreti rolanja stvaraju vibracije, koje se osećaju ne samo u mišićima koji su direktno stimulisani, već se prenose i na okolne mišiće. Između pokreta rolanja se pravi pauza od minimum dva minuta, kako bi centralni nervni sistem primio informaciju o stimulaciji i počeo da je prenosi na ostale delove organizma. Osoba kojoj se radi tretman, počinje da se opušta, oseća toplinu i strujanje na mestima na kojima je pokret učinjen. Realna reakcija na tretman se dešava u narednih sedam dana, što znači da nije potrebno ponavljati tretman pre tog perioda.

- Boven metoda ima za cilj da pokrene samoregulaciju organizma. Naš nervni sistem, koji je jako kompleksan, ima jedan deo zadužen za sve nevoljne funkcije u našem telu. Taj deo poseduje mehanizme samoregulacije, koje aktivira u mnogim situacijama. Kada se razbolimo - imamo želju za spavanjem i odmaranjem, kada se posečemo - "stane" nam krv... Sve su to sistemi samoregulacije. Međutim, ako smo jako izloženi stresu - naš organizam ne stigne da aktivira mehanizme samoregulacije, čak ni tokom spavanja, pa se dešava da se problemi nagomilavaju. Zato se kroz Boven tehniku stimuliše taj deo nervnog sistema, kako bi telo samo neutralisalo svaki disbalans (neravnotežu) koji postoji. Tom Boven, tvorac ove tehnike, to je objasnio ovako: kada odblokiramo određene mišiće, dolazi i do opuštanja određenih organa, a na taj način se pokreću čitavi sistemi u našem telu. Tako se podstiče da "unutrašnji doktor" ukloni svaku neravnotežu u organizmu. Ono što se zaista dešava u telu, može da se uporedi sa resetovanjem kompjutera - to je upravo ono što se dešava u telu.

Terapija kroz igru

Jasmina ističe da je tehniku moguće raditi svima, pa su tako njeni pacijenti vrlo često deca i trudnice. Najmlađi pacijent je imao svega pet dana! Deca na Boven tretman reaguju duplo brže, i to iz dva razloga. Prvo, kod njih ne postoje nikakve predrasude - što olakšava uspešnost terapije, a drugi razlog je taj da je dečji organizam u razvoju, pa je i ozdravljenje brže.   

- Deca reaguju vrlo simpatično, jer se nakon prvog tretmana dešava da - kada me ponovo vide, sama priđu i kažu: "Ajde mi uradi ono!". Izvođenje tretmana kod dece je nešto drugačije nego kod odraslih, jer deca ne umeju (i ne treba) da miruju. To je za njih neprirodno stanje, pa im se treba prilagoditi i pristupiti im na drugačiji način. Zato se deci tretman radi kroz igru.
Boven metodu je kod dece moguće primeniti kako kod tretiranja najobičnijih prehlada, tako i kod ozbiljnih oboljenja - kao što je, na primer, cerebralna paraliza. Iz Jasmininog iskustva, ali i iskustva njenih kolega, ne postoji dete koje na tu terapiju nije odreagovalo. Apsolutno svako dete se nakon tretmana osećalo bolje, a mnoga deca su se potpuno oporavila.

Nekoliko mališana je kod Jasmine došlo sa teškim oblikom cerebralne paralize - kod kojih je do poboljšanja dolazilo postepeno. U slučaju tako teške bolesti, radi se o velikom oštećenju, kod koga rezultate nije moguće odmah videti, ali redovnom terapijom je evidentan znatan pomak. Pre svega, dolazi do pozitivnih promena u mentalnom stanju deteta, a zatim i do poboljšanja motorike.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica