Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lekovito dejstvo soli

Terapija u slanoj sobi se preporučuje i deci i odraslima. Bolesnima radi lečenja, a zdravima preventivno, jer podstiče imuni sistem, naročito respiratornih organa. Takođe, ona olakšava mentalne tegobe - poput stresa, napetosti, ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da so nije samo začin, već i lek, znalo se od davnina, kada je primećeno da rudnici soli i slane pećine imaju pozitivan uticaj na disajne probleme, a da rudari u rudnicima soli ne oboljevaju od plućnih bolesti

U priču o lekovitom dejstvu soli nas upućuje dr Jelena Popović iz ordinacije "Madu", koja je otvorila prvu "slanu sobu" u Beogradu.

- Primećeno je poboljšanje rezultata spirometrije kod plućnih bolesti (ispitivanje ventilacijske funkcije pluća), što je i naučno dokazano.

Zbog fizičkog i hemijskog sastava, suve aerosoli imaju dobru prodornost i udisanjem se raspoređuju po svim disajnim putevima, a prodiru i kroz kožu

Takođe, dobri rezultati se postižu i kod upale ušiju – izbegnuta je ugradnja cevčica, kao i kod uvećanja krajnika - kada je, zahvaljujući dejstvu soli, u velikom broju slučajeva izbegnuta operacija. Slana soba "imitira" prirodni rudnik soli ili morsku oblast, gde je vazduh bogat mikročesticama soli.

Poboljšanje opšteg fizičkog zdravlja

Dr sci med. Dušanka Mandić skreće pažnju na činjenicu da u Beogradu stalno ima preko 50 odsto pozitivnih jona, a to je veliki procenat aerozagađenja.

Zdravlje iz soli So je vitalna supstanca za preživljavanje, jer reguliše sadržaj tečnosti u telu. Da bi voda očistila i povukla toksični otpad nastao metaboličkim procesima koji se odvijaju u organizmu, ona mora da dospe do ćelija. So vezuje deo vode koja ostaje van ćelije i balansira količinu tečnosti. Od ravnoteže vode u ćeliji i van ćelijskog prostora, zavisi i čovekovo zdravlje. Za razliku od šetnji kraj mora, gde je slana inhalacija vlažna, u slanoj sobi je slana inhalacija suva. Čestice soli koje se inhaliraju, izlaze iz halogeneratora, koji ih melje do određene veličine i uduvava u prostor (slanu sobu). Dovoljno usitnjene čestice soli imaju detoksikaciono dejstvo.

- U gradovima, u kojima je izrazito zagađenje, ima daleko više obolelih od astme nego u selima, odnosno mestima gde je više negativnih jona - jer se oni regenerišu, kao i u blizini vodoskoka i vodopada. Terapija u slanim sobama je blagotvorna kod upornih zapaljenja sinusa, bronhitisa, bronhijalne astme. Deluje na iskašljavanje i odlepljivanje sluzi iz pluća, utiče na obnavljanje sluzokože disajnih organa. Ova terapija je efikasna za poboljšanje opšteg fizičkog zdravlja, ali i za olakšanje mentalnih tegoba - poput stresa, napetosti, umora, iscrpljenosti... Međutim, ona ne zamenjuje lekove, nego je dopuna farmakološkoj terapiji.

Idealna mikroklima

-Slana soba je obložena solju sa svih strana (oko dve i po tone kamene soli), a lekovita mikroklima se postiže uduvavanjem suvog, zasićenog vazduha, bogatog najfinijim česticama kamene soli. Stalnim mlevenjem kamene soli u toku tretmana, i uduvavanjem pomoću medicinskog halogeneratora, dobija se sterilna sredina u kojoj ne opstaju ni bakterije, ni virusi. Za vreme trajanja tretmana, halogenerator u sobu ubacuje čestice kamene soli, stvarajući mikroklimu kakva je u prirodnim slanim pećinama. Na taj način stvara idealnu koncentraciju mikročestica, jonizuje vazduh i zasićuje ga elementima dragocenim za život. Zbog fizičkog i hemijskog sastava, suve aerosoli imaju dobru prodornost i udisanjem se raspoređuju po svim disajnim putevima, a prodiru i kroz kožu. Temperatura u slanoj sobi se kreće između 20 i 25 stepeni, a relativna vlažnost vazduha je 40 do 50 odsto – kaže mr sci Biljana Mandić iz ordinacije "Madu".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica